Northug: "Jag har ett allvarligt drogproblem"

Petter Northug säger sig ha allvarliga problem med narkotika och alkohol. I förra veckan greps han för fortkörning och norsk polis har beslagtagit omkring tio gram kokain i hans bostad.
Petter Northug säger sig ha allvarliga problem med narkotika och alkohol. I förra veckan greps han för fortkörning och norsk polis har beslagtagit omkring tio gram kokain i hans bostad.
SkidorTT-NTB

Petter Northug medger att han missbrukar och är beroende av både narkotika och alkohol.

Men den norska skidprofilen dementerar att han var drogpåverkad i samband med en fortkörning utanför Oslo.

Jag behöver professionell hjälp, säger 34-åringen.

Annons

Annons

Den 34-åriga norska skidprofilen lästen innantill från ett papper på ett hotell i Trondheim.
Den 34-åriga norska skidprofilen lästen innantill från ett papper på ett hotell i Trondheim.

Petter Northug, som tagit två OS-guld och 13 VM-guld, är misstänkt för fortkörning, drograttfylla och narkotikainnehav. 34-åringen är under polisutredning efter att i torsdags i förra veckan ha fastnat i en fartkontroll, med en bilhastighet på 168 kilometer i timmen med sin Jaguar på en del av E6 utanför Oslo där hastighetsbegränsningen är 110.

Northug var på väg till den norska huvudstaden, där han har bott den senaste tiden, från Trysil, där han hade varit instruktör på en sommarskidskola.

Drygt en vecka efter händelsen, på en presskonferens på ett hotell i Trondheim, dementerade han att han var drogpåverkad när polisen stoppade honom och tog hans körkort, men medger att han är en missbrukare.

Jag har ett allvarligt drogproblem bestående av alkohol, narkotika och piller i kombination med periodvis hårt festande. Det har varit väldigt hårt festande den senaste tiden. Jag har inte tagit det på allvar, förnekat det och skyllt ifrån mig på de runt mig. Konsekvensen är att det har blivit riktigt allvarligt och omfattande, säger han och fortsätter:

"Jag klandrar ingen"

Jag inser att jag behöver professionell hjälp och är glad att Olympiatoppen (Norges olympiska kommitté) har ordnat ett upplägg som involverar psykologer och medicinsk personal.

Northug, som inledde presskonferensen med att läsa innantill från ett papper, säger att de allvarliga problemen började efter den aktiva elitkarriären som han avslutade 2018 och att han tog kokain första gången i januari 2019. Han säger sig varken ha brukat narkotika eller andra förbjudna substanser under karriären eller sålt vidare preparat.

Jag klandrar ingen. Det här är mitt eget fel och jag förväntar mig inga sympatier, säger han.

Annons

Annons

Riskerar nytt straff

Under början av 2010-talet var Petter Northug längdsportens stora affischnamn. Dels tack vare bland annat två guld, ett silver och ett brons vid vinter-OS i Vancouver 2010 och fyra VM-guld i Falun 2015 men också mycket genom sin frispråkighet vid sidan av spåren.

Fredagens presskonferens var första gången han talade öppet om sitt drogberoende. Han medgav att polisen, vid en husrannsakan efter fortkörningen i förra veckan, hittade omkring tio gram kokain i hans bostad.

I oktober 2014 dömdes Petter Northug till 50 dagar i fängelse, ett straff han avtjänade med fotboja i sitt hem, och böter om 185 000 norska kronor efter att rattfull ha kraschat med sin bil i Trondheim i maj samma år.

Sex år senare riskerar han ett nytt straff och härnäst väntas svar på saliv- och blodproven som den norska skidprofilen lämnade i samband med fortkörningen i förra veckan.

Jag har svikit igen och vill be om ursäkt till alla det angår, säger han.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons