Noshörning född på Kolmården

Amadi föddes fredagen den 13 november på Kolmårdens djurpark. Pressbild.
Amadi föddes fredagen den 13 november på Kolmårdens djurpark. Pressbild.
DjurTT

En noshörningsunge har fötts på Kolmården. Fredagen den 13 november fick honan Imfolozi en kalv. Ungen – en hane – vägde 60 kilo och har fått namnet Amadi.

Annons

www.krisinformation.se

Annons

www.krisinformation.se

Ungen är Imfolozis sjätte och båda mår nu bra efter en dramatisk förlossning – Amadi fastnade i födselkanalen och fick dras ut av djurparkens veterinärer och djurvårdare. Först var han lite medtagen, men kvicknade snart till och kom i gång med diandet som han skulle, berättar Linda Berggren, djurchef på Kolmården i ett pressmeddelande.

"I dag är han aktiv, rör sig mycket och har redan börjat busa med sin mamma", säger hon.

Noshörningarna är dräktiga under 16 månader. Deras ungar – eller kalvar – föds utan horn. Ett litet horn brukar dock synas på nosen efter bara en vecka.

Kalven stannar med sin mamma i flera år och väger redan efter ett och ett halvt år cirka 500 kilo. Den diar tills den är drygt två år.

Noshörningarna i Kolmården är trubbnoshörningar och ingår i ett internationellt bevarandeprogram. Parken samarbetar också med parker i Afrika, däribland Matopos nationalpark i Zimbabwe, för att skydda djur i det vilda, framhåller man i pressmeddelandet. Djuren är hotade framför allt på grund av tjuvjakt eftersom noshörningens horn tros bota sjukdomar.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons