A-
A+

Nostalgifest när SVT hyllar musikvideon

Josefin Jinder är en av programledarna för 'Save tonight – svenska hits från videoeran'. Arkivbild.
Josefin Jinder är en av programledarna för "Save tonight – svenska hits från videoeran". Arkivbild.
TvTT

När musikkanalen MTV sände sitt första program 1981 öppnades ett nytt fönster mot världen för musikintresserade människor.

I höst uppmärksammar SVT 40-årsjubileumet tillsammans med en rad stora artister i "Save tonight ‒ svenska hits från videoeran".

Annons

Annons

Peter Siepen har själv synts i olika musikvideor och också jobbat som programledare för ZTV. Pressbild.
Peter Siepen har själv synts i olika musikvideor och också jobbat som programledare för ZTV. Pressbild.

Musikvideon som konstform står i centrum, och nostalgimätaren slår i taket, när dåtida och nutida stjärnartister möts i musiken i "Save tonight". Bland annat kommer bandet Amason och Eva Dahlgren att framföra den sistnämndas "Vem tänder stjärnorna", och det är en hitlåt vars musikvideo ligger en av kvällens programledare särskilt varmt om hjärtat.

För i samma veva som Eva Dahlgren belönades med en Grammis för "Vem tänder stjärnorna" klev Peter Siepen in genom dörrarna på ZTV. Den nystartade svenska tv-kanalen var så långt ifrån det välkammade tilltalet på SVT det gick att komma, och för Siepen och hans programledarkollegor fanns inga regler för vad som fick ske i rutan.

‒ På den tiden var man var ju wannabe-modell, programledare, go go-dansare, strippa ‒ allting där du fick största möjliga visuella genomslag, säger Peter Siepen, som också syntes i musikvideor med artister som Leila K och tyska eurodancegruppen U96.

Tajta byxor

Tillsammans med Josefine Jinder och Per Sinding-Larsen, och "husbanden" Amason och Rebecca & Fiona, ska Peter Siepen lotsa tittarna genom den svenska musikvideohistorien i "Save tonight". Utöver liveframträdanden bjuds det också på djupdykningar i tv-arkivet och intervjuer.

Även om musikvideon lever vidare i dag så kan det vara svårt för en yngre generation att förstå exakt vilken genomslagskraft den hade förr, och vilka makthavare musikvideokanalerna i tv var, enligt Siepen.

Alla såg samma video samtidigt, och följderna nästa dag var ofta påtagliga.

‒ Jag var fascinerad av gruppen Milli Vanillis stil, som var tajta cykelbyxor och motorcykeljackor med stora bälten. Jag hoppade på det där direkt och minns att jag gjorde mig själv till allmänt åtlöje när jag gick runt klädd så där i Stockholm, säger han.

Annons

Annons

Idé trumfar budget

Programmets titel "Save tonight" anspelar på Eagle-Eye Cherrys hitlåt med samma namn, från 1997.

Den tillhörande videon är en av Peter Siepens favoriter, och enligt honom ett bevis på att det inte behövs påkostade produktioner à la Madonna för att få till en effektiv musikvideo.

Det räcker med att filma Eagle-Eye Cherry när han iklär sig flera roller under en dag på Skånegatan på Södermalm i Stockholm.

‒ En sådan grej som att springa runt på en hipstergata på Söder tio år innan det fanns några hipsters kan vara bra nog, säger Peter Siepen.

"Save tonight ‒ svenska hits från musikvideoeran" sänds i SVT1 den 25 september.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova vårt medlemskap i en månad för endast en krona!