A-
A+

"Notting Hill"-regissören Roger Michell är död

Regissören Roger Michell har avlidit. Arkivbild.
Regissören Roger Michell har avlidit. Arkivbild.
FilmTT

Regissören Roger Michell har avlidit, 65 år gammal, skriver The Independent. Michell är mest känd för att ha regisserat "Notting Hill", med Julia Roberts och Hugh Grant, som när den hade premiär slog publikrekord för en brittisk film.

Annons

Annons

Roger Michell föddes 1956 i Sydafrika av brittiska föräldrar. Pappan var diplomat och han växte upp i Beirut, Damaskus och Prag.

Michell utbildade sig i Bristol i England och inledde sin bana som teaterregissör. 1995 gjorde han en filmatisering av Jane Austens "Övertalning" för BBC. Den vann en Bafta för bästa dramafilm.

Han delade sin tid mellan teaterscenen och filmen och var under en sexårsperiod fast regissör hos Royal Shakespeare Company. Manusförfattaren Richard Curtis, som tidigare hade skrivit manuset till "Fyra bröllop och en begravning" sökte upp Michell och bad honom regissera "Notting Hill" 1999.

När vi spelade in insåg jag att om inte filmen blev en lika stor succé som Richard Curtis tidigare film skulle den anses vara "den misslyckade andra skivan". Så jag är glad att även nu, 20 år senare, så pratar folk fortfarande om "Notting Hill", sade han i en intervju med magasinet Zavvi 2019.

Julia Robert säger till E News att hon känner sig lyckligt lottad som fick jobba med regissören.

"Han var en så snäll och mjuk person. Han hade alltid ett leende på läpparna och gav perfekt regi. Jag hade tur som fick tillfälle att jobba med honom", säger hon.

Efter succén regisserade Roger Michell filmer som "The mother" med Daniel Craig. Craig ville ha honom som regissör till Bondfilmen "Quantum of solace" 2006, men när inte manuset blev färdigt i tid hoppade Michell av filmen.

Roger Michell hade två barn med skådespelaren Kate Buffery och två med Anna Maxwell Martin, som han skilde sig från 2020.

Hans sista film "The duke" med Helen Mirren och Jim Broadbent har planerad premiär i februari 2022.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

390kronor

Vår Premiumtjänst fyller ett år – det firar vi med ett kanonerbjudande! Du får ett helår för endast 390 kronor.