A-
A+

Nu börjar rättegången mot Fifa-höjdarna

Nu påbörjas rättegången mot tidigare fotbollsbossarna Sepp Blatter, 86, och Michel Platini, 66, i schweiziska Bellinzona. Arkivbild.
Nu påbörjas rättegången mot tidigare fotbollsbossarna Sepp Blatter, 86, och Michel Platini, 66, i schweiziska Bellinzona. Arkivbild.
FotbollTT

Sju år efter skandalen är det dags för förra fotbollspamparna Sepp Blatter och Michel Platini att gå upp i rätten.

Åtalet gäller bedrägeri och korruption och vid fällande dom kan de dömas till fem års fängelse.

Annons

Annons

2015 var Sepp Blatter och Michel Platini två av de mäktigaste männen inom världsfotbollen. Den förstnämnde i egenskap av ordförande för Internationella fotbollsförbundet (Fifa) och Platini som satt på samma stol för Europeiska fotbollsförbundet (Uefa).

Samma år kom anklagelser om korruption och bedrägeri från schweiziska myndigheter och duon stängdes av från all fotbollsverksamhet. Efter en sju år lång utredning är det nu dags för rättegång i Bellinzona, Schweiz.

Blatter, nu 86 år gammal och med stora hälsoproblem, är först upp under den två veckor långa rättegången då han under onsdagen ska förhöras av tre domare. Två dagar senare är det den förre storspelaren Platinis, 66, tur. Rättegången avslutas den 22 juni och dom faller den 8 juli.

Hävdar muntlig överenskommelse

De tidigare makthavarna misstänks år 2011 ha konspirerat kring en Fifa-betalning på drygt två miljoner schweiziska franc, motsvarande nära 21 miljoner svenska kronor. Pengarna utbetalades, med Blatters godkännande, till Platini med hänvisning till konsulttjänster för Fifa mellan åren 1998–2002.

Bedrägeri, menar åklagarna som skriver att fakturan var förfalskad medan duon själva påstår att de haft en muntlig överenskommelse om att Platini skulle få betalt för sitt arbete som rådgivare till Blatter.

"Med Blatters godkännande betalade Fifa den sagda summan till Platini i början på 2011. Bevisen insamlade av åklagarmyndigheten styrker att denna transaktion genomfördes utan laglig grund", skriver åklagarna enligt nyhetsbyrån AFP.

Annons

Annons

Valdes om fem gånger

De tilltalade står anklagade för bedrägeri och urkundsförfalskning. Blatter är därtill även anklagad för motsvarande trolöshet mot huvudman och förskingring medan Platini beskylls för att ha deltagit i de påstådda brotten.

"Det är utestående lön, Fifa var skyldigt mig, baserat på muntliga överenskommelser och utbetald helt lagligt. Ingenting annat. Jag har agerat, som i hela mitt liv och karriär, helt ärligt", kontrar trefaldige Guldbollen-vinnaren Michel Platini.

Duon blev osams när Platinis kampanj för att efterträda Blatter som ordförande för Fifa eskalerade. 2015 blev Blatter omvald för femte gången, ett rekord inom organisationen. Bara dagar senare väckte schweiziska myndigheter åtal mot Blatter, som tvingades avgå, och som även krossade Platinis planer på att bli hans efterträdare.

Anklagad i separat åtal

De båda bannlystes från fotbollen av Fifas etiska kommitté. Sepp Blatter stängdes av i åtta år, vilket senare sänktes till sex år. 2021 blev han avstängd i ytterligare sex år. Michel Platini blev å sin sida avstängd i åtta år, en dom han överklagade till idrottens skiljedomstol, Cas som sänkte straffet till fyra år.

Skulle de dömas riskerar duon ett fängelsestraff på upp till fem år såväl som kraftiga böter. Blatter är därtill även anklagad i ett separat åtal för att ha auktoriserat en betalning på en miljon dollar, motsvarande 9,8 miljoner svenska kronor till Trinidad och Tobago, som gick till dåvarande vice ordförande för Fifa, Jack Warner. Ytterligare två Fifa-tjänstemän är misstänkta i åtalet.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.