A-
A+

Nu börjar utredningen av tågurspårningen

Tågurspårningen skedde under söndagen.
Tågurspårningen skedde under söndagen.
OlyckaTT

38 urspårade tågvagnar och 800 meter räls ska bort.

I dag beger sig Statens haverikommission, Trafikverket och LKAB till den oländiga platsen för att påbörja utredningen av tågurspårningen på Malmbanan.

Annons

Annons

Hos Statens haverikommission (SHK) har man tagit emot en anmälan, men ännu inte fattat beslut om utredning.

Det vi gör nu är en ärendebedömning, och en del av den är att göra besök på olycksplatsen. Beslutet om vi ska utreda tas förmodligen inom den närmaste veckan, säger utredare Eva-Lotta Högberg.

Flera kriterier avgör huruvida det blir aktuellt med en SHK-utredning eller inte. Bland annat tittar de på omfattningen av skadorna och efter indikationer på systembrister.

När vi varit på olycksplatsen och gjort vår dokumentation och våra undersökningar lämnar vi röjningsmedgivande. Vi vill samla in den information vi behöver om vi ska utreda, den försvinner när man börja flytta på fordon och spår så det vill vi göra på en gång. Det kan ta allt från två dagar till hela veckan.

Röjningsarbetet kan dock till viss del påbörjas innan haverikommissionen är helt klara med sin bedömning.

Oavsett om vi utreder eller inte kommer aktörerna själva utreda händelsen, alltså de som sköter spåren och har tågföretaget. Vi samarbetar med dem och kommer ha kontakt i dagarna, är det så att de behöver börja röja vissa delar kan vi ge klartecken till det för att inte hålla trafiken i onödan, säger Högberg.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Prova Premium i en månad för endast en krona.