A-
A+

Nu ska Apples produkter bli lättare att laga

Snart ska det bli lättare att själv byta skärm. Arkivbild.
Snart ska det bli lättare att själv byta skärm. Arkivbild.
EkonomiTT

Apple, som länge beskyllts för försvåra och till och med förhindra reparationer av deras produkter, gör helt om.

Nästa år kommer de användare som själva vill utföra reparationer att få tillgång till de reservdelar och verktyg som behövs.

Annons

Annons

Apples "Self service repair" kommer till en början att omfatta Iphone 12 och 13-produkter och därpå Macdatorer med M1-chips. Inledningsvis kommer utbudet att fokusera på de vanligaste reparationerna som display, batteri och kamera.

Tjänsten införs i USA tidigt 2022 och sedan i resten av världen under året.

Ökat tryck

Apples nya inställning till oberoende reparationer kommer efter månader av ökande tryck från aktivister och lagstiftare. Onsdagen, när beskedet presenterades, var också ett deadline för ett krav från aktieägare att Apple skulle omvärdera sin inställning till oberoende reparationer.

Tidpunkten är absolut inget sammanträffande, säger Annalisa Tarizzo från Green Century, fondbolaget som drivit frågan, till The Verge.

Green Centruy kommer nu att dra tillbaka sitt krav på att Apple ser över sin "antireparationspraxis" och utvärderar nyttan av att tillhandahålla reservdelar och verktyg till fler.

Annons

Annons

En seger

Bland dem som länge kampanjat för Right to repair – rätten att reparera – är Apples besked en seger.

Kyle Wiens, vd för Ifixit som säljer reservdelar och manualer, skriver att det kanske inte verkar så märkvärdigt att Apple lägger ut manualer och tillhandahåller reservdelar, men att det är ett systemskifte.

"Resurserna är knappa och de är värdefulla. Att tillverka elektronik kräver mycket energi och koldioxid och planeten blir bara varmare... Så, tack till de på Apple som fått det här att hända. Och till alla fantastiska människor hos andra tillverkare som arbetar för att förändra saker till det bättre."

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Prova Premium i en månad för endast en krona.