A-
A+

Nu vill spararna ha techfonder

Spararna går ifrån fastighetsfonderna och Kinafonderna. Arkivbild.
Spararna går ifrån fastighetsfonderna och Kinafonderna. Arkivbild.
EkonomiTT

Annons

Annons

Bort med fastighetsfonderna, och bort från exponering i Kina. Nu vill sparare ha techfonder i stället, enligt färsk statistik från både Avanza och Nordnet. Fastighetsfonder och Kinafonder hör till de mest sålda fonderna under september.

När börserna skakar tar spararna hem sina vinster från sektorer som gått väldigt bra, och flyttar dem till techsektorn, som hittills inte haft lika god utveckling som exempelvis fastigheterna, enligt Nordnets sparekonom Frida Bratt. Sektorn ny teknik ligger nu i topp hos köparna.

"Det är en sektor som inte hängt med upp i år, och som därför blir intressant att titta på. Möjligen kan den sektorn komma ikapp i takt med att exempelvis spelutvecklarna slipper tampas med tuffa jämförelsetal", skriver hon i ett pressmeddelande.

Hos Avanza syns ett mönster hos spararna att gå över till Sverigefonder, och att de drar sig undan riskerna.

”Börsen brukar sägas vara en vintersport men dessförinnan har vi en höst att ta oss igenom. Den brukar vara lite mer turbulent och efter ett år utan en enda negativ börsmånad är det rimligt att fondspararna blir lite mer försiktiga. Företagsobligationsfonder som letar sig upp på topplistan indikerar att fondspararna, efter en stark period, nu drar ned lite grann på risken”, skriver Nicklas Andersson, sparekonom på Avanza.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

390kronor

Vår Premiumtjänst fyller ett år – det firar vi med ett kanonerbjudande! Du får ett helår för endast 390 kronor.