A-
A+

Ny banankontakt med Trazan och Banarne

Nu är det dags. Musikalen om Trazan och Banarne åker på turné runtom i landet. Banarne spelas av Nassim Al Fakir, Lasse Åberg har skrivit librettot och rollen som Kameleonten görs av Christopher Wollter. Kompositör är Janne Schaffer och Christian Åkesson gestaltar Trazan Apansson.
Nu är det dags. Musikalen om Trazan och Banarne åker på turné runtom i landet. Banarne spelas av Nassim Al Fakir, Lasse Åberg har skrivit librettot och rollen som Kameleonten görs av Christopher Wollter. Kompositör är Janne Schaffer och Christian Åkesson gestaltar Trazan Apansson.
MusikalTT

En vilsen kameloeont, två gamsystrar och en regnskog i fara.

Det är några av ingredienserna i familjemusikalen "Trazan & Banarne - banankontakt" som ger sig ut på turné med premiär den 5 november. Radarparet Lasse Åberg och Janne Schaffer har skrivit text och musik.

Annons

Annons

Bananas. I familjemusikalen 'Trazan & Banarne – banankontakt' med premiär den 5 november får publiken möta både gamla godingar och nya bekantskaper. Nassim Al Fakir spelar Banarne, Lasse Åberg har skrivit manus och Christopher Wollter ses i rollen som Kameleonten. För musiken står Janne Schaffer medan Christian Åkesson ikläder sig rollen som Trazan. I förgrunden syns Nina Hjelmkvist som spelar Krukan.
Bananas. I familjemusikalen "Trazan & Banarne – banankontakt" med premiär den 5 november får publiken möta både gamla godingar och nya bekantskaper. Nassim Al Fakir spelar Banarne, Lasse Åberg har skrivit manus och Christopher Wollter ses i rollen som Kameleonten. För musiken står Janne Schaffer medan Christian Åkesson ikläder sig rollen som Trazan. I förgrunden syns Nina Hjelmkvist som spelar Krukan.
Musikaliska polare. Lasse Åberg och Janne Schaffer har skapat nya låtar tillsammans till den moderna musikalversionen av 'Trazan & Banarne'.
Musikaliska polare. Lasse Åberg och Janne Schaffer har skapat nya låtar tillsammans till den moderna musikalversionen av "Trazan & Banarne".
Radarpar. Lasse Åberg och bandkollegan Janne Schaffer har lirat länge ihop, med sitt Electric Banana Band.
Radarpar. Lasse Åberg och bandkollegan Janne Schaffer har lirat länge ihop, med sitt Electric Banana Band.

Djungeldjuren rör sig av och an på scenen, till tonerna av den stunsiga refrängen i "Banankontakt", en av Lasse Åbergs och Janne Schaffers mest älskade låtar. Den månghövdade ensemblen i sina färgstarka kostymer repeterar sång och koreografi, gör de allra sista finslipningarna inför premiären.

I grova drag handlar det om en viss Fröken Öken och hennes entourage som försöker köra bort Trazan och sälja skogen, berättar Lasse Åberg.

Känslan av förväntan är påtaglig, och inte minst hos upphovsmakarna själva är lättnaden stor över att uppsättningen kan åka ut på turné efter att ha blivit uppskjuten på grund av pandemin.

Det är verkligen jättekul och spännande att det äntligen blir av. Tillsammans har vi försökt skapa en musikalisk provkarta för att visa ungarna hur många olika typer av musik det finns, säger elgitarrgurun Janne Schaffer.

Det blir en salig blandning av rock, symfonimusik och vislåtar – med ett tydligt budskap om att vi ska vara rädda om varandra och vår natur.

Vi har alltid varit ljummet proggiga av oss, konstaterar Lasse Åberg med ett lite finurligt leende.
Det blir både våra gamla låtar och nyskrivna låtar, tillägger han.

Hjärntvätt av tredje graden

Ända sedan det nu kultförklarade barnprogrammet "Trazan och Banarne" sändes för första gången i mitten på 1970-talet har nya skaror av fans ständigt tillkommit.

Jag har märkt att figurerna lever vidare. Det kommer fram barn i fem, sexårsåldern till mig och berättar att de har sett "Trazan & Banarne" på tv. De har nog blivit hjärntvättade av sina föräldrar, säger Lasse Åberg eftertänksamt.

Framgångsreceptet består i en väl avvägd blandning av högt och lågt, av skoj och allvar, tror Janne Schaffer som har samarbetat med Lasse Åberg sedan bandet Electric Banana Band föddes för över 40 år sedan.

Det har också att göra med att den här fantasivärlden i djungelmiljö som Lasse har skapat också har så mänskliga aspekter, säger han.

Annons

Annons

Systrarna Gam kliver in på scenen

Det är den reslige skådespelaren Christian Åkesson som har axlat Lasse Åbergs mantel som Trazan Apansson, eller rättare sagt den karaktäristiska och tigerrandiga hängseldressen.

Det blir en fartfylld föreställning med mycket energi, lovar han.

Vid sin sida har han Banarne som spelas av Nassim Al Fakir. En helt ny figur som dyker upp är Kameleonten, en jagsvag och anpasslig typ, berättar Christopher Wollter om sin roll.

Men till sist tvingas han välja sida en gång för alla. Det är det som är så spännande med den här musikalen, kampen mellan det onda och det goda, säger Christopher Wollter.

En synnerligen bredhöftad elefant i grå plysch korsar scenen, och får snart sällskap av två gamar som högljutt kraxar sina repliker.

Vi har jobbat med olika lager i föreställningen, det finns någonting för både stora och små. De båda gamsystrarna är roliga för barnen att titta på, men att de heter Dolly Gam och Polly Gam är ju ett skämt som är avsett för de vuxna, säger Lasse Åberg.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Prova Premium i en månad för endast en krona.