Ny belgisk regering – efter 493 dagar

Alexander De Croo, till vänster, i samspråk med Nederländernas utvecklingsminister Sigrid Kaag. Arkivbild från Bryssel.
Alexander De Croo, till vänster, i samspråk med Nederländernas utvecklingsminister Sigrid Kaag. Arkivbild från Bryssel.
BelgienBryssel, TT:s korrespondent

En ny regering föds i Belgien – som därmed slipper slå sitt gamla rekord i långförhandling.

Flanderns stora separatistpartier manar dock till protest.

Annons

Annons

Ända sedan en regeringskris under hösten 2018 har Belgien regerats av en allt mindre övergångsregering. Valet i maj 2019 resulterade sedan i ett splittrat läge varefter otaliga tänkbara koalitioner har prövats och diskuterats, utan enighet.

Men till sist gick det.

Det som verkade omöjligt, det som har tagit så lång tid – alltför lång tid – är nu ett faktum: en ny federal regering finns på plats, säger Alexander De Croo, regeringsförhandlare för det flamländska liberala partiet, Open VLD, på en presskonferens i Bryssel enligt tidningen Le Soir.

Sju partier

44-årige De Croo är finansminister i övergångsregeringen och tar nu över som premiärminister. Slutuppgörelsen nåddes tillsammans med det fransktalande socialistpartiets chefsförhandlare Paul Magnette.

Nu gäller det att få det här laget att fungera. Jag har bara en önskan: att de här senaste dagarna ska bli början på en ny rörelse, säger Magnette.

Den nya regeringen ska formellt bildas under torsdagen och består av sju partier: liberaler, socialister och miljöpartier från de två landsändarna Flandern och Vallonien, samt kristdemokraterna i Flandern. I opposition hamnar därmed båda landsändarnas vänsterpartier, Valloniens konservativa samt båda de två stora separatistpartierna i Flandern: NVA och Vlaams Belang.

Annons

Annons

Flaggprotest

Sistnämnda faktum väcker ilska hos främst NVA, som länge varit Belgiens enskilt största parti.

"En grön-lila regering bildas. Utan majoritet i Flandern, utan demokratisk legitimitet i Flandern. Flagga med det flamländska lejonet i protest", manar förre migrationsministern Theo Francken på Twitter.

Uppgörelsen kommer 493 dagar efter valet. Därmed överlever landets gamla "rekord" från 2010–2011, då det tog 541 dagar att bilda en regering.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons