A-
A+

Ny biomarkör ska förutspå diabetesrisk

Förhoppningen är att ett enkelt blodprov ska ge svar på risken för framtida diabetes typ 2. Arkivbild.
Förhoppningen är att ett enkelt blodprov ska ge svar på risken för framtida diabetes typ 2. Arkivbild.
HälsaTT

Forskare i Lund har ringat in ett protein som de hoppas kan bli en biomarkör som visar vem som är på väg att utveckla diabetes typ 2 upp till fyra år innan det finns några symptom på sjukdomen.

Annons

Annons

I dag ställs diagnosen utifrån en mätning av blodsockret som görs på dem som redan fått symptom. Om sjukdomen kan upptäckas tidigare minskar risken för följdsjukdomar, skriver Lunds universitet i ett pressmeddelande.

"Vi fann att högre nivåer av proteinet follistatin i blodcirkulationen är förknippade med om en person kommer att utveckla typ 2-diabetes eller inte", säger Yang De Marinis, forskare vid Lunds universitet i pressutskicket.

Detta gäller oberoende av andra kända riskfaktorer för diabetes typ 2, som till exempel ålder, BMI, kost eller fysisk aktivitet, understryker hon.

Studien, som publicerats i Nature Communications, är gjord på 5 400 personer i Sverige och Finland, som följts upp till 19 år före diabetesdiagnosen.

Proteinet follistatin utsöndras huvudsakligen från levern och främjar nedbrytning av fett i fettväven, vilket leder till insulinresistens i levern och därmed ökad risk för fettlever och diabetes typ 2.

Planen är nu att utveckla ett diagnosverktyg, vilket sker i ett bolag som Yang De Marinis äger. Förhoppningen är att ett enkelt blodprov ska ge svar på risken för framtida diabetes typ 2, vilket gör det möjligt att vidta åtgärder som förhindrar att sjukdomen utvecklas.

Rekommendationen för att minska risken för sjukdomen är att gå ned i vikt, äta hälsosamt och motionera.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Prova Premium i en månad för endast en krona.