-
+

Ny coronavåg ger nya utmaningar för H&M

H&M:s vd Helena Helmersson. Arkivbild.
H&M:s vd Helena Helmersson. Arkivbild.
EkonomiTT

Den andra coronavågen ger nya utmaningar för H&M. Stängda butiker kan i sin tur betyda att företaget behöver redovisa förlust under första kvartalet.

Annons

Annons

Helena Helmerson har milt sagt haft utmaningar sedan hon klev på vd-posten för drygt ett år sedan. Kort därefter bröt coronapandemin ut och stora delar av butiksnätet stängdes ned när länder tog till dramatiska åtgärder.

Nu brottas man med samma utmaningar om än i något mindre omfattning när en andra coronavåg drabbar bland annat den viktiga europeiska marknaden.

När det var som värst under andra kvartalet var 80 procent av butikerna stängda och nu är det 36 procent (totalt 1 800 butiker). Det är en tuff situation, vilket också gör att första kvartalet kommer också bli tufft, säger Helena Helmersson till TT.

TT: Ser du tecken på att flera butiker ska kunna öppna upp inom snar framtid?

Vi följer naturligtvis restriktionerna men ser till exempel att Polen öppnar upp nu. Vi har olika datum i februari men de förlängs ibland så det är ganska oförutsägbart hur länge vi behöver ha butikerna stängda.

Dragit erfarenhet

Enligt Helena Helmersson har bolaget dragit erfarenhet av den förra pandemivågen och gör därför bedömningen att man kan göra en stark återhämtning under 2021.

Vi såg att kunder som inte handlat digitalt tidigare började göra det och när vi sedan kunde välkomna kunderna tillbaka i butiker så vill man handla i båda kanalerna. Dessa två kanaler stärker varandra.

Osäkerheten gör dock att bolaget till skillnad från många andra rapporterande företag nu avvaktar med ett utdelningsbesked men skriver i delårsrapporten att man ändå bedömer utsikterna goda för utdelning under hösten.

Jag tycker det är ett klokt beslut. Det fanns en konsensusförväntan på två kronor men samtidigt är osäkerheten i närtid hög. H&M har ju många stängda butiker så jag kan tycka att det är högst ansvarsfullt och inget konstigt, säger Maria Landeborn, senioranalytiker på Danske Bank, till TT.

Annons

Annons

Personalförändringar att vänta

Samtidigt pågår förändringsarbetet där fysiska butiker stängs till förmån för en växande e-handel. Prognosen för 2021 är nu att 250 butiker kommer att stänga, vilket i sin tur betyder personalförändringar.

Det är klart att vi kommer behöva mer medarbetare i vår onlineverksamhet och mindre i fysiska butiker men jag kan inte ge några exakta siffror. På vissa marknader har vi helt enkelt för många butiker och behöver göra en konsolidering, säger Helmersson.

Aktiemarknaden tog framförallt fasta på utdelningsbeskedet plus osäkerheten inför framtiden. Inledningsvis handlades aktien upp under förmiddagen men vid lunch är aktien ned 3,0 procent och sämst presterande på OMXS30-listan.

Fakta: H&M:s delårssiffror i korthet
Nyckeltal Fjärde kvartalet 2020 Fjärde kvartalet 2019
Omsättning 52 549 61 694
Vinst före skatt 3 665 5 403
Rörelseresultat 3 897 5 377
Resultat per aktie 1:50 2:54
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss