Ny generation klev fram i Axnérs debut

Kristin Thorleifsdóttir gjorde sitt första landslagsmål mot Polen.
Kristin Thorleifsdóttir gjorde sitt första landslagsmål mot Polen.
HandbollTT

En ny generation presenterade sig när Sverige slipade på EM-formen i Lund.

Mot Polen gjorde Nina Dano, Frida Rosell, Emma Rask och Kristin Thorleifsdottir alla sina första landslagsmål.

Klart att de är redo för EM-truppen, säger fixstjärnan Isabelle Gulldén.

Annons

Annons

Storstjärnan Isabelle Gulldén var kvitt fotskadan och tillbaka i det svenska landslag som förbundskapten Tomas Axnér tagit ut till sina debutmatcher i Lund och Ystad.

Men det var ett i övrigt tungt skadedrabbat landslag som genrepade inför EM i december.

Mikaela Mässing, Clara Lerby och Olivia Mellegård är alla korsbandsskadade samtidigt som Jamina Roberts och Marie Wall precis blivit mammor. Även den viktiga försvarsspelaren Sabina Jacobsen saknades precis som formstarka Melissa Petrén som skadade ett finger kort före samlingen.

Men stjärnornas frånvaro öppnade för en rad unga spelare.

Gulldén och company beskrev visserligen torsdagskvällens drabbning som en typisk träningsmatch där tajmingen inte riktigt var 100-procentig.

Känner inte varandra

Ändå gav 21–19-segern mot Polen några viktiga kvitton för nytillträdde förbundskaptenen Tomas Axnér. Försvarsspelet var bra och en ny generation landslagsspelare fick presentera sig.

När nationalsången spelades så kändes det i kroppen att det var något speciellt. Det var en skön känsla, säger han och tillägger:
Vi hade fyra spelare som hade en eller noll landskamper inför matchen och jag tycker att de gör det bra precis som de äldre spelarna som stöttar upp och gjorde det enklare för dem. Sedan känner spelarna knappt varandra och därav den lite skrala produktionen framåt. Vi ska kunna göra mer än 21 mål mot Polen.

Både Frida Rosell och Nina Dano gjorde mål i sina landslagsdebuter. Emma Rask gjorde precis som Kristin Thorleifsdottir sin andra match i blågult. Alla fyra nätade.

Det var så kul. Skönt också att det var det första som hände, det kändes som att jag kunde slappna av efter det. Jag var ganska lugn hela dagen och det var först på uppvärmningen som jag kände lite fjärilar i magen, men det släppte snabbt, säger Rosell.

Annons

Annons

Kul med handboll igen

Nina Dano fyller i:

Det var första gången på länge som jag tyckte det var kul att spela handboll, det har gått lite knackigt i klubblaget. Nu kan vi bara göra vårt bästa och sedan hoppas på att Tomas tycker om det och vill ha med sig de delarna till EM.

Efteråt hyllades de av Isabelle Gulldén.

De ber inte om ursäkt, och jag tycker de sköter sin uppgift. Det är härligt att se. Om de är redo för EM-truppen? Ja, det är klart!
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons