A-
A+

Ny ledare i Sri Lanka nära expresidenten

Soldater vaktar området som har rensats på demonstranter i huvudstaden Colombo.
Soldater vaktar området som har rensats på demonstranter i huvudstaden Colombo.
Sri LankaTT-AFP

Sri Lankas nya president Wickremesinghe har utsett en nära anhängare till expresident Rajapaksa till ny premiärminister.

Militär och polis har rensat protestläger i huvudstaden Colombo och gripit demonstranter.

Annons

Annons

En man demonstrerar mot militärens rivning av protestläger i huvudstaden Colombo.
En man demonstrerar mot militärens rivning av protestläger i huvudstaden Colombo.

Den nya premiärministern Dinesh Gunawardena tillhör landets politiska elit och är tidigare klasskamrat till president Ranil Wickremesinghe. Han är också en nära anhängare till expresidenten Gotabaya Rajapaksa, som tvingades avgå förra veckan efter folkliga protester och flydde landet.

Utnämningen skedde bara några timmar efter att säkerhetsstyrkor rev ett protestläger i Sri Lankas huvudstad Colombo där hundratals demonstranter samlats för att protestera mot de styrande.

Attackera inte fredliga demonstranter, lyssna på oss i stället, säger studenten Dimmithu till nyhetsbyrån AFP.

"Inget folkligt stöd"

Hundratals poliser och soldater rensade området och flera aktivister greps. Demonstranterna hade ockuperat området efter att ha stormat presidentpalatset den 9 juli och tvingat president Rajapaksa på flykt.

Flera demonstranter fortsätter protestera trots att lägret rivits.

Folket vill ha ett systemskifte och parlamentet borde upplösas, det har inget folkligt stöd, säger 45-årige Basantha Samarasinghe.

Den tidigare premiärministern Wickremesinghe svors på torsdagen in som president i det svårt krisdrabbade landet. Han har utlovat hårda tag mot demonstranterna om de ockuperar statliga byggnader eller försöker störta regeringen med olagliga medel.

Annons

Annons

Impopulär president

USA:s ambassadör i Colombo, Julie Chung, är "djupt oroad" över militärens ingripande mot demonstranterna.

"Vi uppmanar myndigheterna att vara återhållsamma och att genast ge skadade tillgång till vård", skriver hon på Twitter.

EU:s delegation i Colombo uttrycker liknande oro för utvecklingen och säger att yttrandefrihet är nödvändigt för att Sri Lanka ska kunna gå vidare från kaoset.

Wickremesinghe, som varit tillförordnad president sedan Rajapaksa avgick från posten förra veckan, vann med stor majoritet valet i parlamentet i onsdags. Han är impopulär hos allmänheten men en del demonstranter har förklarat sig beredda att ge honom en chans.

Sri Lanka har drabbats av långdragna strömavbrott och befolkningen lider brist på bränsle, mat och mediciner sedan flera månader.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.