-
+

Ny medalj – då slår Sverige "Magdas" rekord

Svenska laget firar VM-bronset i mixedstafetten.
Svenska laget firar VM-bronset i mixedstafetten.
SkidskyttePokljuka, TT:s utsända

En pallplats till och rekordet från 2000-2001 är slaget. Svenska skidskyttelandslaget är bättre än någonsin.

Man blir stolt. Går man tillbaka bara fyra år så såg det väldigt dystert ut, säger Sebastian Samuelsson.

I VM:s sprintlopp kan succén fortsätta.

Annons

Annons

Magdalena Forsberg vann den totala världscupen sex gånger. Arkivbild.
Magdalena Forsberg vann den totala världscupen sex gånger. Arkivbild.

När Hanna Öberg spurtade hem bronset i mixedstafetten i VM-premiären var det Sveriges 21:a pallplats den här säsongen. Därmed har laget redan tangerat det svenska rekordet i antalet pallplatser från 2000-2001, när Magdalena Forsberg dominerade och tog 14 segrar och ytterligare fem pallplatser (Tord Wiksten och Henrik Forsberg tog de två andra).

Därmed är det bara en fråga när och inte om rekordet slås.

Någon gång under VM tror jag absolut. Sen har vi en trimester till så jag tänker att vi kan nog nå fyra, fem sex, sju pallplatser till, säger Sebastian Samuelsson.

"Otroligt häftigt"

Han är bara 23, men har varit med under landslagets resa efter att ha debuterat i världscupen 2016.

Att ha varit med på den här resan från början har ju varit otroligt häftigt och man blir stolt. Går man tillbaka bara fyra år så såg det väldigt dystert ut tyckte många. Vi var mitt i ett generationsskifte och det såg inte alls speciellt bra ut egentligen. Nu fyra år senare är vi det starkaste laget som svenskt skidskytte någonsin haft, säger han.

Även Hanna Öberg känner sig säker på att det där rekordet snart är slaget.

Jag är ganska säker på att vi kommer bättre än tangera rekordet och det känns jättekul. Jag tycker det är tydligt hur det här laget har höjt sig en klar nivå mot tidigare. Vi är många som presterar på en väldigt hög nivå och inte bara vid något enskilt tillfälle, säger hon.

Annons

Annons

"Surrealistiskt"

Just bredden är det som sticker ut i vinter. Fem olika åkare har tagit individuella pallplatser och dessutom har alla stafettlagen – damerna, herrarna och de mixade stått på pallen.

Det känns lite surrealistiskt. När vi var i Finland började vi räkna pallplatser och vi skrattade nästan för det gick ju så otroligt bra. Och sen fortsatte det och vi liksom "jaha, okej". Och nu är det som att "det är väl klart att ska gå bra för oss", säger Mona Brorsson.
Det är flera som är med i toppen och tar de där pallplatserna, det är inte bara Hanna, även om Hanna är stjärnan så visar vi att det är starkt lag där bakom.

"kan bli bättre"

Elvira Öberg har tagit två individuella pallplatser i år och lyfter fram lagets möjligheter att träna tillsammans i Östersund som en viktig faktor till succén.

Vi har fått många år med väldigt bra träning och vi har det väldigt bra med situationen i Östersund, att vi tränar så pass mycket tillsammans där och har en bra organisation med många bra personer omkring oss, säger Elvira Öberg.

TT: Hur bra kan det bli?

Jag känner ju i alla fall för egen del att jag har ännu mer att ge. Så det är klart att det kan bli ännu bättre.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss