A-
A+

Ny myndighet ska övervaka engelsk fotboll

En ny tillsynsmyndighet ska övervaka fotbollen i England.
En ny tillsynsmyndighet ska övervaka fotbollen i England.
FotbollTT-AFP

Den brittiska regeringen ska utse en oberoende tillsynsmyndighet för fotbollen i England.

Premier League erkänner att förändringar behöver göras – men motsätter sig ändå planerna.

Annons

Annons

Tillsynsmyndigheten ska involvera supportrarna mer i framtida frågor och se till att intäkterna från toppfotbollen i högre grad fördelas nedåt i systemet.

Den oberoende tillsynsmyndigheten ska hjälpa supportrarna att tillvarata deras intressen och stå upp för de historiska klubbarnas intressen, säger Storbritanniens premiärminister Boris Johnson.

Myndigheten ska ansvara för licenser, ha finansiell översikt och kunna bestraffa klubbar.

Tuffare ägarkontroll

Myndigheten ska också ha ansvar för en tuffare kontroll vid ägarbyten. Ett besked som kommer samtidigt som storklubben Chelsea är ute till försäljning sedan nuvarande ägaren, den ryske oligarken Roman Abramovitj, är satt under sanktioner av Storbritannien efter Rysslands invasion av Ukraina.

Amnesty har tidigare ifrågasatt Abramovitjs ägande och är dessutom starkt kritiskt till höstens försäljning av Newcastle till ett konsortium som backas av Saudiarabien. Något som Amnesty menar är ett försök till "sportswashing".

Annons

Annons

Superliga droppen

Förslaget till en oberoende myndighet kom i samband med skandalen då tolv toppklubbar i Europa, därav flera engelska, var på väg att skapa en superliga.

Storbritanniens idrottsminister Nigel Huddleston säger att radikala förändringar behövs för att skydda framtidens fotboll. Någon tidsplan för den nya myndigheten finns inte, men idrottsministern säger:

Vi kommer att arbeta snabbt för att att etablera en stark, oberoende myndighet.

Premier League säger i ett uttalande att man respekterar behovet av förändringar men att en myndighet inte behövs.

"Vi välkomnar tydligheten från regeringen och är villiga att arbeta tillsammans i nästa fas av diskussionerna, även om vi vidhåller att det inte är nödvändigt med en lagstadgad tillsynsmyndighet".

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.