A-
A+

Ny olydnadskampanj mot juntan i Myanmar

Protester i Myanmars största stad Rangoon i fredags, inför militärjuntans möte med samarbetsorganisationen Asean.
Protester i Myanmars största stad Rangoon i fredags, inför militärjuntans möte med samarbetsorganisationen Asean.
MyanmarTT-Reuters

Demokratiaktivister i Myanmar uppmanar till en ny olydnadskampanj mot landets militärstyre, i trots mot juntans vaga ord om att få ett stopp på den kris som skakat landet efter kuppen.

Annons

Annons

Annons

Annons

Spridda protester ägde rum i flera av Myanmars större städer under söndagen, dagen efter att juntaledaren Min Aung Hlaing nådde en överenskommelse vid ett möte med i Indonesien med Asean-länderna.

Juntan ska ha lovat att upphöra med det våld mot demonstranterna som skördat hundratals människors liv sedan kuppen den 1 februari. Något löfte om ett frisläppande av politiska fångar, inklusive den störtade civila ledaren Aung San Suu Ky, gavs dock inte.

Kritik mot inbjudan

Demokratiaktivister i landet kritiserar uppgörelsen.

Oavsett om det är Asean eller FN så tittar de bara på situationen utifrån och säger att vi ska förhandla och inte slåss. Vi kommer att fortsätta protestera, säger en talesperson för en demokratigrupp till Reuters.

Initiativet från den regionala samarbetsorganisationen Asean att bjuda in kuppmakarna har väckt kritik. Delar av oppositionen i Myanmar har beskrivit dialogen som ett sätt att legitimera militärstyret.

Annons

Annons

Över 700 döda

För att sätta ny press på juntan uppmanar demokratiaktivister landets invånare att vägra betala elräkningar och avgifter för jordbruksrelaterade lån. Man uppmanar också till skolstrejk.

Vi deltar inte i deras system, vi samarbetar inte med dem, sade aktivisten Khant Wai Phyo i ett tal vid protester i staden Monywa på söndagen.

Sedan militären tog makten har omfattande protester pågått i landet. Förutom fängslandena har juntan svarat med dödligt våld – fler än 700 människor har dödats sedan den 1 februari, enligt sammanställningar av oberoende organisationer.

Det är dock svårt att slå fast några exakta siffror eftersom juntan kringskurit mediefriheten och flera journalister gripits.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

premium_musicquiz_v1

Är det din tur att vinna?