Ny rättsutredning mot Navalnyj i Ryssland

Den ryske regimkritikern Aleksej Navalnyj på en bild från augusti i fjol, i samband med en av många tidigare rättsprocesser mot honom. Arkivbild.
Den ryske regimkritikern Aleksej Navalnyj på en bild från augusti i fjol, i samband med en av många tidigare rättsprocesser mot honom. Arkivbild.
RysslandTT-Reuters

Ryska myndigheter öppnar ännu en brottsutredning mot regimkritikern Aleksej Navalnyj. Nu anklagas han för att ha använt pengar som samlats in från allmänheten till organisationer han är inblandad i för personligt bruk.

Annons

Annons

Annons

Annons

Navalnyj förgiftades i slutet av augusti och insjuknade under en flygresa i Ryssland. Han fördes senare till Tyskland för vård. Flera utländska laboratorier har fastslagit att Navalnyj förgiftats med det i Sovjetunionen utvecklade nervgiftet novitjok.

Under sin tid utomlands har oppositionspolitikern fortsatt vara en nagel i ögat på Kreml. Han har bland annat tillsammans med olika medier lyckats ringa upp en agent på ryska säkerhetstjänsten FSB som berättade om förgiftningen av honom.

Nu säger sig ryska utredare misstänka att Navalnyj använt 356 miljoner donerade rubel (drygt 39 miljoner kronor) på inköp av "personlig egendom, materiella tillgångar och till att betala utgifter (däribland för semestrar utomlands)".

"Stulna" donationer

Därför är donationerna ur ett rättsligt perspektiv att betrakta som "stulna", uppger utredningskommittén i ett uttalande.

Navalnyj själv skriver på Twitter att de nya anklagelserna mot honom är fabricerade och ser ut som en hysterisk åtgärd som beordrats av president Vladimir Putin.

Han skriver också att han förutsett att myndigheterna kommer att försöka fängsla honom när de nu misslyckats med att mörda honom.

Ryska myndigheter, som officiellt förnekar all inblandning i att Navalnyj insjuknade på flygplanet, har redan tidigare använt en lång rad domstolsprocesser mot honom.

Annons

Annons

Infinna sig i Moskva

På måndagen krävde federala fängelsemyndigheten FSIN att Navalnyj genast lämnar Tyskland och senast på tisdagsmorgonen infinner sig på deras kontor i Moskva.

Om så inte sker kan han sägas ha brutit mot reglerna för en villkorlig frigivning från en tidigare fängelsedom, enligt myndigheten.

Därför riskerar också Navalnyj, vars villkorliga straff löper ut på onsdagen, att återigen kastas i fängelse den dag han väl återkommer till Ryssland, enligt FSIN.

Navalnyj och de flesta bedömare anser att rättsprocesserna är politiskt motiverade och drivs på order av Kreml.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons