A-
A+

Ny smäll i Stockholm – tre våningar skadade

En sprängladdning har detonerat i en port till ett hus med flera företag i Kista i nordvästra Stockholm.
En sprängladdning har detonerat i en port till ett hus med flera företag i Kista i nordvästra Stockholm.
BrottTT

Minst tre våningar har skadats i en kraftig explosion vid ett kontorshus i Kista. Ingen person bodde i fastigheten. Enligt Aftonbladet finns det kopplingar till tisdagens sprängning vid en restaurang på Södermalm.

Annons

Annons

Två sprängdåd under veckan i Stockholm.
Två sprängdåd under veckan i Stockholm.

Sprängladdningen ska ha detonerat i en port till ett hus med flera företag i Kista i nordvästra Stockholm.

04.27 fick vi in samtal från en person som befann sig väldigt nära den fastighet som utsatts, säger Ola Österling vid polisen i region Stockholm.
Det är omfattande skador i porten och på våningen ovanför, säger Österling.

Ingen skadad

Porten är förstörd och glasrutor har krossats. Minst ett ytterligare våningsplan är skadat. Det finns inga bostäder i närheten, och ingen person har skadats.

Sprängladdningen har hörts i hela Kista.

Polisen har ännu ingen uppenbar hotbild mot någon av verksamheterna.

I och med att dagens målsägare är en juridisk person kan det vara svårt att kartlägga. Vi håller på med alla tillgängliga resurser med att gå genom vad företagen tillverkar och vad man har för verksamhet.

Händelsen utreds som allmänfarlig ödeläggelse. Polisen hör flera personer som befunnit sig ganska nära brottsplatsen när sprängladdningen detonerade. Ingen person har gripits.

Annons

Annons

Uppgifter: Hänger ihop

I tisdags detonerade en sprängladdning nära Nytorget på Södermalm i centrala Stockholm och förstörde entrén och fasaden till en restaurang. Målet för den sprängningen misstänks vara just restaurangen. Ingen person skadades.

Enligt uppgifter till Aftonbladet finns ett samband mellan explosionerna. Attackerna misstänks enligt uppgifterna vara riktade mot samma person och sprängladdningarna ska också ha likheter med varandra.

Vi kan inte bekräfta att de eller andra sprängningar i närtid hänger ihop. Däremot undersöker vi om det kan finnas eventuella samband eller kopplingar, säger Anna Westberg vid polisen i region Stockholm till TT.

Vill ha tips

Bombskyddet var på plats under morgonen för att undersöka området och säkerställa att det inte finns något mer explosivt som kan detonera kvar på platsen. Polisen har fortsatt en insats på platsen, säger Anna Westberg.

Vi jobbar med att samla in information på olika sätt, den tekniska undersökningen kommer troligtvis fortsätta ett tag till.
Är det så att man gjort iakttagelser får man gärna höra av sig till polisen, i vanlig ordning är det 114 14 man ringer då.

Hemmagjorda bomber

Vad för typ av spränganordningar som använts i de senaste händelserna vill polisen inte gå ut med i dagsläget. Men generellt är hemmagjorda bomber vanliga i sådana här typer av dåd, enligt docent Manne Gerell som forskar om gängvåld vid Malmö universitet.

Jag tror att de flesta på ett eller annat sätt är hemmabyggen. Det är någon som har mer eller mindre kompetens, förmodligen mindre, som sätter ihop sprängämnen.

Det kan gå trender i vilka spränganordningar som är vanligt förekommande, säger Gerell.

Ett tag var termosbomber väldigt vanligt förekommande. Då är det antagligen någon som skapar de här som sedan säljer vidare dem.

Syftet med sprängningarna är att skrämmas, säger Gerell, snarare än att skada.

Om man vill döda någon så behöver man få sprängkraften i samma rum som den man vill döda. Eller ha en extremt stor laddning, men det är väldigt ovanligt. Alla kriminella bör veta vid det här laget att du kommer inte döda ditt offer om du spränger en bomb utanför porten, utan då handlar det om att sända en signal.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.