A-
A+

Ny studie: Paracetamol kan störa hjärnan hos möss

Paracetamol kan hindra hjärnans utveckling. Arkivbild.
Paracetamol kan hindra hjärnans utveckling. Arkivbild.
ForskningTT

Det smärtstillande läkemedlet paracetamol kan störa hjärnans utveckling och förmågor hos möss, visar en ny studie vid Uppsala universitet.

Annons

Annons

I en studie där tio dagar gamla möss gavs paracetamol upptäcktes att de fick avancerade hjärnfunktioner försämrade, skriver Upsala nya tidning.

Paracetamol är det verksamma ämnet i febernedsättande och smärtstillande medel som Alvedon, Panodil och Pamol och har i tidigare studier från 2014 visat sig påverka minne och inlärning negativt.

Den nya studien, som publicerats i den vetenskapliga facktidsskriften Frontiers in toxicology, visar också att det inte krävs höga doser för att få konsekvenser och effekterna är kvar långt efter exponeringen.

Forskarna ser dock ingen orsak att avråda från paracetamol under graviditet eller bland nyförlösta eftersom riskerna är låga.

Det här är den smärtlindring som finns för gravida och vi kan inte ta bort den. Rådet är redan att paracetamol ska tas med stor försiktighet under graviditeten, säger Robert Fredriksson, professor i farmakologi vid Uppsala universitet och en av studiens författare, till UNT.

Forskarna hoppas dock genom studien kunna hitta ett sätt att undvika riskerna.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.