A-
A+

Ny svensk sprintsuccé – men "fel" lag vann

Maja Dahlqvist och Linn Svahn tog hem söndagens sprintstafett i italienska Livigno. Arkivibild.
Maja Dahlqvist och Linn Svahn tog hem söndagens sprintstafett i italienska Livigno. Arkivibild.
SkidorTT

Sverige tog en väntad seger i söndagens sprintstafett i världscupen i längdskidor i Livigno – men det var "fel" lag som vann.

Maja Dahlqvist och Linn Svahn i det svenska andralaget knep förstaplatsen framför Jonna Sundling och Emma Ribom.

Jag älskar att köra sprint med Maja, säger Svahn.

Annons

Annons

Dubbelsegern visar på nytt hur starkt det svenska sprintlaget på damsidan är. I lördagens individuella sprint i Livigno var det Sundling som tog hem segern före Dahlqvist och Ribom, med Svahn som femma.

I sprintstafetten höll de båda svenska lagen ihop ända till upploppet. Där hade lag Dahlqvist/Svahn förberett ett vinnande koncept.

Den enda planen var att jag skulle ta sikte på en kameraman på upploppet, och attackera därifrån. Och det gjorde jag, säger Maja Dahlqvist i segerintervjun i Viaplay.

"Det här är vår dag"

I målområdet stod Linn Svahn allt annat än still.

Jag försökte bara hålla mig bakom (Emma Ribom) hela tiden och skicka ut Maja som tvåa på sista varvet. När jag såg att hon låg precis bakom Jonna på upploppet, och sedan gick ut vid kameramannen och utmanade så stod jag bara och hoppade och kände "det här är vår dag", säger Svahn.

Spurtstrider mellan Dahlqvist och Sundling är inget ovanligt, i sprint har de delat prispall många gånger de senaste åren. Men den här gången var det inte den regerande VM- och OS-guldmedaljören Sundling som drog det längsta strået.

Jag har spurtat mot henne så många gånger tidigare. Och om inte vi vinner så vill vi ju att de ska göra det, men det var roligt. Hon är så himla stark så det var kul att vinna, säger Dahlqvist.

Annons

Annons

Lång väntan på revansch

För Svahn var segern kanske extra speciell. Det var hennes första sprintstafett sedan världscupen i Ulricehamn i februari 2021, där hon och Dahlqvist blev tvåa dagen efter att Svahn skadat sin axel i ett fall. Skadan var värre än hon då trodde, och skulle senare hålla henne borta från tävlande i nästan två år.

Tävlingarna i Livigno är Svahns första i världscupen sedan våren 2021.

Det här kändes bra, jag älskar att köra sprint med Maja. Vi har gjort det bra tidigare, senast blev vi tvåa. Det var okej, men nu ville vi ta revansch, säger Linn Svahn efter söndagens seger.

USA, med Rosie Brennan och Julia Kern i laget, blev trea.

På herrsidan vann Frankrike (Renaud Jay/Richard Jouve) före Italien (Davide Graz/Simone Mocellini) och Schweiz (Janik Riebli/Valerio Grond).

Sveriges andralag med Johan Häggström och Olof Jonsson blev fyra och det svenska förstalaget med Marcus Grate och Edvin Anger blev sexa.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.