A-
A+

Ny valkarta i New York kan vara olaglig

Ett klistermärke på golvet i en vallokal i New York visar vägen. Arkivbild från 2021.
Ett klistermärke på golvet i en vallokal i New York visar vägen. Arkivbild från 2021.
USATT-AP

En nydragen valdistriktskarta i delstaten New York ska upp i delstatens högsta rättsliga instans. Där ska avgöras om den olagligen gjorts alltför fördelaktig för Demokraterna.

Annons

Annons

De senaste månaderna har flera politiska distriktskartor ritats om i USA efter att en folkräkning gjordes 2020. I New York skulle kartorna upprättas av ett oberoende utskott bestående av både demokrater och republikaner, men eftersom de inte kunde komma överens har saken nu alltså gått till domstol.

Bland annat New Yorks guvernör förnekar att man ska ha tänjt på reglerna men två lägre instanser har redan kommit fram till att distrikten ritats om särskilt för att ge Demokraterna en fördel.

Den rättsliga tvisten i New York kan spela en viktig roll i kampen om kontrollen av representanthuset där Demokraterna nu har en liten majoritet. En tredje dom mot demokraterna kan också försena primärvalet i New York som nu är planerat till slutet av juni.

Delstatsdomstolen i New York väntas komma med ett beslut i veckan.

I USA går företeelsen under benämningen "gerrymandering" – det vill säga att man ritar om valdistrikten på ett sätt som gynnar det parti man företräder, vilket är en gammal tradition i landet.

Fler liknande tvister har pågått på andra håll i USA. I delstaterna North Carolina, Ohio och Pennysylvania har domstolar stoppat nya kartor över valdistrikt som anses gynna Republikanerna och i Maryland för att den haft en alltför stor fördel för Demokraterna.

Det har lett till försenade primärval i North Carolina, Ohio och Maryland.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.