Ny värmebölja rullar in över Kalifornien

En invånare i Fountain Valley kyler av sig under värmeböljan i augusti. Nu hemsöker en ny värmebölja Kalifornien. Arkivbild.
En invånare i Fountain Valley kyler av sig under värmeböljan i augusti. Nu hemsöker en ny värmebölja Kalifornien. Arkivbild.
USATT-AFP

Kalifornien tar spjärn för potentiella värmerekord i helgen. Vädermyndigheten National Weather Service (NWS) uppmanar folk att begränsa sina utomhusaktiviteter och se till att hålla vätskenivån.

Annons

Annons

På lördag och söndag blir det 7–12 grader över det normala i hela området, spår NWS-meteorologen Frank Fisher för södra Kalifornien.

Helgen är förlängd eftersom amerikanerna firar Labor Day på måndag, motsvarande vårt förstamajfirande, och många människor brukar vanligtvis utnyttja extratiden för utflykter.

Topptemperaturen väntas bli drygt 42 grader i Los Angeles på söndag och nära 48 grader längre inåt landet.

Varningar för hettan har även gått ut i granndelstaterna Arizona och Nevada.

Värmeböljan rullar in just som Kalifornien börjat hämta sig från hettan i augusti, där åskvåder låg bakom enormt förödande skogsbränder. Under de tre värsta veckorna brändes runt 600 000 hektar bort.

Nu är det bäddat för mer katastrof.

Vi har hettan, vindarna och låg luftfuktighet. En perfekt cocktail för bränder, säger Frank Fisher.

Även kvälls- och nattemperaturerna blir höga. För att undvika strömavbrott ber det dominerande elbolaget ISO sina kunder att inte använda större elapparater, stänga av onödig belysning och sätta luftkonditioneringarna på lägst 25 grader.

Värmeböljor är inte ovanliga i Kalifornien så här års. Men enligt klimatologen och den lokale väderexperten Bill Patzert har de ändrat karaktär.

Om man tittar tillbaka ett århundrade eller så har värmeböljorna i Kalifornien blivit längre, mer intensiva och mer ofta förekommande. Naturligtvis är det en global signal, säger han till Los Angeles Times.

Annons

Annons

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons