A-
A+

Ny virusvåg får delar av Europa att stänga

Många Parisbor har valt att lämna huvudstaden för att slippa de nya restriktionerna.
Många Parisbor har valt att lämna huvudstaden för att slippa de nya restriktionerna.
EuropaTT

I flera länder i Europa har helgen inletts med nya nedstängningar som myndigheterna hoppas ska bromsa den senaste vågen av virusfall.

Polen, delar av Ukraina och vissa franska regioner har skärpt restriktionerna.

Annons

Annons

Tågen ut ur den franska huvudstaden var fullbokade timmarna innan de nya reserestriktionerna skulle träda i kraft. Och de som valt att stanna i Paris har flockats till livsmedelsbutiker för att bunkra mat för de kommande fyra veckorna i isolering.

Jag förstår mig inte riktigt på den här nedstängningen och vad som kommer att hända. Men jag tänkte att det var lika bra att ta mig till butikerna en sista gång, säger Barbara till nyhetsbyrån AFP på gatan Rue de Rivoli i Paris.

"Ingen lockdown"

Omkring 21 miljoner människor i 16 områden i Frankrike – däribland huvudstaden – omfattas av den nya nedstängning som gäller från och med lördagen på grund av regeringens rädsla för en tredje virusvåg.

Den snabba spridningen av den virusvariant som först upptäcktes i Storbritannien står nu för tre fjärdedelar av alla covidfall i Frankrike och har fyllt landets intensivvårdsavdelningar till bristningsgränsen.

Men Frankrikes tredje lockdown kommer inte att vara lika omfattande som den andra – som i sin tur var en mildare variant av den första som infördes i början av pandemin.

Skolor kommer att fortsätta att hålla öppet och det är fritt fram att motionera utomhus utan tidsbegränsning. Däremot måste butiker som anses vara "icke-nödvändiga" hålla stängt, men på listan av verksamheter som får hålla öppet finns såväl frisörsalonger som bokaffärer, blomsterbutiker, chokladförsäljare och skomakare.

Från klockan 19 råder utegångsförbud i hela Frankrike.

President Emmanuel Macron tycker inte att "lockdown" är rätt ord för att beskriva regeringens strategi.

Det vi vill göra är att bromsa viruset utan att stänga in oss. Det här handlar inte om att bli inlåst, sade han på ett möte i Élyséepalatset i fredags, enligt AFP.

Annons

Annons

Polen reagerar

I Polen uppmanas invånarna att stanna hemma från och med lördagen och tre veckor framåt. Distansjobb uppmuntras och köpcentrum, hotell, simbassänger, gym och skolor kommer att hålla stängt fram till åtminstone den 9 april.

Sedan tidigare var restauranger stängda precis som skolor för äldre elever.

Vi var tvungna att göra något, sade premiärminister Mateusz Morawiecki tidigare i veckan och framhöll att han hoppades att de nya restriktionerna ska bromsa den senaste virusvågen.

Polens dygnssiffror över nya fall av covid-19 har den senaste tiden varit de högsta som noterats sedan november. Enligt regeringen är det spridningen av den virusvariant som först upptäcktes i Storbritannien som ligger bakom ökningen.

Kiev stänger ner

Från och med lördag kommer även Ukrainas huvudstad Kiev att stänga ner för tredje gången under pandemin. Politikerna hoppades in i det längsta att de skulle kunna undvika skärpta restriktioner av rädsla för ytterligare ekonomiska svårigheter i ett av Europas fattigaste länder.

Men Kievs borgmästare Vitali Klitschko beskriver virusläget som ett hot och har meddelat att restauranger bara får servera hämtmat, att stora köpcentrum måste stänga och skolor övergå till distansundervisning till den 10 april. Bara matbutiker och apotek kommer att hålla öppet.

Förbundskansler Angela Merkel har varnat för att det är sannolikt att virusläget gör att även Tyskland måste dra i "nödbromsen" och återinföra tuffare restriktioner.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

banner_sthlm

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Prova idag och få tillgång till allt vårt innehåll!