Ny WTO-chef kan dröja

WTO:s chef, brasilianaren Roberto Azevêdo, lämnar sin post. Arkivbild.
WTO:s chef, brasilianaren Roberto Azevêdo, lämnar sin post. Arkivbild.
EkonomiTT-AFP

Annons

Annons

Världshandelsorganisationen WTO:s chef, brasilianaren Roberto Azevêdo, lämnar i dag sin post och ingen ersättare har ännu utsetts. Enligt bedömare kan det dröja månader innan en ny ledare är på plats.

WTO har presenterat en tidplan för när man ska välja en av åtta föreslagna kandidater och det arbetet ska vara klart inom några månader.

Men enligt Manfred Elsig, professor i internationella relationer vid World Trade Institute i Bern, kan det bli svårt att hålla tidplanen.

Det kan vara så att många WTO-medlemmar vill vänta tills efter valet i USA, då de hoppas på ett skifte i styret där, säger han.

När Azevêdo i maj överraskande tillkännagav att han slutar i förtid tvingades organisationen att snabba på den i vanliga fall långdragna processen att utse en ny ledare.

De åtta som det står mellan är britten Liam Fox, egyptiern Abdel-Hamid Mamdouh, kenyanskan Amina Mohamed, nigerianskan Ngozi Okonjo-Iweala, mexikanen Jesús Seade, saudiern Mohammed al-Tuwaijri, moldaviern Tudor Ulianovschi och sydkoreanska Yoo Myung-Hee.

Annons

Annons

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons