A-
A+

Nya anklagelser mot Cuomo – tunga avgångskrav

New Yorks guvernör Andrew Cuomo vägrar att avgå, trots att avgångskraven och anklagelser som sexuella trakasserier mot honom blir allt fler. Arkivbild.
New Yorks guvernör Andrew Cuomo vägrar att avgå, trots att avgångskraven och anklagelser som sexuella trakasserier mot honom blir allt fler. Arkivbild.
USATT-AFP-Reuters

I USA blåser det allt hårdare runt New Yorks guvernör, demokraten Andrew Cuomo – som fortfarande vägrar avgå. Fler tunga namn inom partiet kräver att han avgår, samtidigt som en sjunde kvinna kliver fram och anklagar honom för sexuella trakasserier.

Annons

Annons

Senatens majoritetsledare, demokraten Chuch Schumer, vill att Andrew Cuomo avgår. Arkivbild.
Senatens majoritetsledare, demokraten Chuch Schumer, vill att Andrew Cuomo avgår. Arkivbild.

Trots en växande härva, med fler anklagelser om sexuella trakasserier och opassande gester från guvernör Andrew Cuomo, fortsätter han att klamra sig fast vid sin post.

Jag tänker inte avgå. Jag har inte gjort det som påstås, säger den 63-årige demokraten vid en presskonferens.

Samtidigt sällar sig New Yorks två senatorer: majoritetsledaren Chuck Schumer samt Kirsten Gillibrand, till den växande partiskara som vill att Cuomo avgår. I den ingår nu också 16 demokratiska ledamöter i representanthuset som är från New York.

Nadler: "Måste avgå"

En av dessa är Jerry Nadler, ordförande i representanthusets justitieutskott.

"De upprepade anklagelserna mot guvernören, och det sätt på vilket han har besvarat dem, har gjort det omöjligt för honom att sitta kvar på sin post vid det här laget," skriver han i ett uttalande.

"Guvernör Cuomo har inte längre New York-invånarnas förtroende. Guvernör Cuomo måste avgå", fortsätter Nadler.

Annons

Annons

Sjunde kvinna

Under fredagen pekade en sjunde kvinna ut Cuomo. Det handlar om reportern Jessica Bakeman, som i en artikel i New York Magazine beskriver hur New York-guvernören ofta rörde vid henne mot hennes vilja – armar, axlar, nedre delen av ryggen eller midjan – i samband med att hon utförde sitt jobb, som var att journalistiskt granska honom.

Bakeman beskriver särskilt en fest 2014, då Cuomo tog hennes hand och höll om henne och tvingade henne att bli fotograferad tillsammans med honom.

Förlåt, gör jag dig obekväm? Jag trodde vi kilade stadigt?, sade Cuomo, enligt Bakeman.

Tidigare har sex andra kvinnor, de flesta före detta medarbetare, anklagat Cuomo för olika former av sexuella trakasserier och opassande gester.

Kvinnor har rätt att träda fram och bli lyssnade på. Det uppmuntrar jag till fullo, men jag vill vara tydlig, det är fortfarande en fråga om vad som är sanning. Jag har inte gjort det jag anklagas för, punkt, säger Cuomo.

Två utredningar

Utredningar har inletts av både New Yorks delstatsparlament och delstatens statsåklagare. Cuomo uppmanar allmänheten att invänta utfallet från dessa.

Vänta på sakuppgifterna. Att ha en åsikt utan fakta är oansvarigt, säger han.

Tidigare i veckan har New Yorks borgmästare Bill de Blasio, samt minst 55 demokratiska lokalpolitiker i New York-området, krävt guvernörens avgång.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

banner_sthlm

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Prova idag och få tillgång till allt vårt innehåll!