Ett oskyldigt partytilltag eller farligt och beroendeframkallande? I dag får regeringen svar på om det behövs åldersgränser eller andra regler mot lustgas. Trenden att andas in lustgas på fest har hållit i sig sedan åtminstone 2020, då Giftinformationsc…
Mest läst i kategorin
Nya besked om lustgas väntas i dagAdam Ihse/TTUtredarna kommer med sina rekommendationer om hur de tycker att lustgasen bör regleras. Arkivbild.HälsaTTEtt oskyldigt partytilltag eller farligt och beroendeframkallande? I dag får regeringen svar på om det behövs åldersgränser eller andra regler mot lustgas. Anders Humlebo/TTVid sniffning och boffning andas gasångor in i lungorna. När syre inte kan transporteras ut i blodet uppstår syrebrist och orsakar ett kort rus. Trenden att andas in lustgas på fest har hållit i sig sedan åtminstone 2020, då Giftinformationscentralen märkte en kraftig ökning av samtalen som handlade om lustgas. Flitigt användande av lustgas slår ut vitamin B12 i kroppen vilket ger nervskador. Man kan kissa på sig och bli fumlig. Mer allvarliga symptom är psykoser, att man tappar minnet och kan få blodproppar i lungorna och hjärnan – det sistnämnda potentiellt livsfarligt. I slutet av förra året inledde flera myndigheter en kampanj om det olustiga med lustgas, på uppdrag av regeringen. Under måndagen överlämnas “Utredningen om lustgas och vissa frågor inom alkohol- och tobaksområdet” till socialminister Jakob Forssmed (KD). Han har tidigare beskrivit lustgasens lättillgänglighet som djupt bekymmersam. Utredningen kommer att innehålla förslag till reglering av icke-medicinsk användning av den populära partygasen. Det kan exempelvis röra sig om åldersgränser, hur lustgas får säljas och krav på hur man får göra reklam för den. Röster har höjts för att helt förbjuda lustgas utanför medicinskt användande.Gustav Sjöholm/TTFakta: Lustgas TT De senaste åren har användandet av lustgas skjutit i taket bland ungdomar och unga vuxna. Lustgas används inom vården, bland annat vid förlossningar, och namnet kommer i från att man blir fnittrig och avslappnad av den. Kortvarigt användande kan leda till att man svimmar eller får köldskador vid inandning direkt från tuben. På lång sikt slår lustgasen ut vitamin B12, vilket kan leda till nervskador, blodproppar och psykoser. Källa: Giftinformationscentralen
Senaste nytt
Tänk inte mer på bokföringen (än du behöver)
Med Fortnox är bokföringen uppdaterad i realtid, så att du alltid kan lita på siffrorna.
Rekommendationer om RS-virus – detta bör du veta
Folkhälsomyndigheten har publicerat rekommendationer om vaccination mot RS-virus till vissa grupper för att skydda mot allvarlig sjukdom. Här får du veta mer om deras råd.