A-
A+

Nya covidvacciner mot omikron på gång

En spruta med coronavaccinet Comirnaty från Pfizer-Biontech ges till en patient i Malmö. Arkivbild.
En spruta med coronavaccinet Comirnaty från Pfizer-Biontech ges till en patient i Malmö. Arkivbild.
CoronavirusetTT

Den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA har beslutat att rekommendera ett godkännande för två nya uppdaterade vacciner från Pfizer-Biontech och Moderna, som ska ge ett bättre skydd mot virusvarianten omikron.

Annons

Annons

Nu återstår bara ett beslut från EU-kommissionen innan vaccinerna är godkända för användning i Sverige och de övriga medlemsländerna.

Vi förväntar oss ett beslut från EU-kommissionen inom kort. Vi räknar med att det går snabbt, säger Charlotta Bergquist, vaccinsamordnare på Läkemedelsverket.

Båda vaccinerna från Pfizer-Biontech och Moderna, är av typen mRNA-vacciner och godkända som påfyllnadsvaccin till personer från 12 års ålder, enligt Läkemedelsverket, som betonar att det i Sverige är Folkhälsomyndigheten som ger rekommendationer om användningen.

De nya variantanpassade vaccinen ska ge ett skydd både mot omikrons undervariant BA.1 och det ursprungliga viruset, sars-cov-2, medan de nuvarande vaccinen inte har ett lika gott skydd mot nya varianter av omikron.

De antikroppsmätningar som man har gjort visar att det är högre antikroppssvar mot BA.1-varianten av omikron med det anpassade vaccinet jämfört med originalvaccinet och det är minst lika bra som föregångaren mot originalviruset, säger Charlotta Bergquist, men tillägger att den exakta skyddseffekten måste följas upp ytterligare.

Liknande biverkningar

Läkemedelsverket kan inte svara på hur effektiva de nya vaccinerna är mot undervarianterna BA.4 och BA.5, som under sommaren dominerat i Sverige.

Vi har väldigt lite data där och det är preliminära siffror, så det är ingenting som man kan säga säkert. Det är i alla fall inte sämre än originalvaccinet mot BA.5, men jag vågar inte säga om det är bättre för vi har inte de uppgifterna än, säger Charlotta Bergquist.

När det kommer till biverkningar uppger Läkemedelsverket att det ser "väldigt likartat ut jämfört med originalvaccinerna".

I och med att profilen för vanliga biverkningar ser likadan ut, så tror vi att även ovanliga händelser kommer att se ut på samma sätt. Det är samma totalmängd mRNA i de nya som i de gamla, det är bara två olika sorter, säger Charlotta Bergquist,

Annons

Annons

Behöver inte vänta

Från den 1 september erbjuds personer med ökad risk för allvarlig covid-19-sjukdom, inklusive gravida och alla som är 65 år och äldre, en påfyllnadsdos vaccin inför höst- och vintersäsongen. Folkhälsomyndigheten uppmanar dock inte den som har tänkt att ta sin påfyllnadsdos med de ursprungliga vaccinerna att vänta, utan att ta sin dos som planerat.

Vi ser inte att man behöver vänta på de uppdaterade vaccinerna. Vi bedömer dem likvärdiga när det kommer till skyddet mot svår sjukdom och död, säger Sören Andersson, enhetschef på Folkhälsomyndigheten.

Sverige har redan köpt in vaccinerna och de första leveranserna väntas nästa vecka, men det dröjer ytterligare några veckor innan doserna har fördelats i regionerna.

Vi har leveranser av många miljoner doser som sträcker sig över nästa år, säger Sören Andersson.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.