A-
A+

Nya dykningar startar vid medeltidsskepp

Gribshunden var ett fartyg av den här typen. Arkivbild.
Gribshunden var ett fartyg av den här typen. Arkivbild.
VetenskapTT

Utgrävningarna vid skeppsvraket Gribshunden som förliste i Blekinge skärgård 1495 fortsätter. Nu startar en tre veckor lång utgrävning till havs – och ett spännande fynd kan redan ha gjorts.

Annons

Annons

Förmodad kanonlavett hittad under dykningarna.
Förmodad kanonlavett hittad under dykningarna.
Vi var i höstas och körde metalldetektering och fick spännande utslag på platsen. Ett av utslagen visade sig troligen vara en kanonlavett – en vagga där kanonen ligger, säger biträdande dykledare Mikael Björk, marinarkeolog på Blekinge museum, till TT.

Ett internationellt team genomför nu nya dykningar under tre veckors tid.

Tidigare har flera unika fynd gjorts, bland annat ett svarvat dryckesstop, en arkebus (eldhandvapen) och en två meter lång atlantisk stör som kung Hans, skeppets ägare, tog med sig vid resan mot Kalmar för att imponera på svenskarna.

Danske kung Hans hade nämligen lasten full av lyxvaror på vägen till ett toppmöte i Sverige 1495. Fartyget var på väg till Kalmar för förhandlingar om Kalmarunionen. När det låg för ankar utanför Ronneby utbröt en brand ombord.

Kvar på havets botten tros det finnas gott om spektakulära objekt som väntar på att upptäckas. Den kanonlavett teamet nu tror sig ha funnit är ovanlig då den är mycket större än de tidigare lavetter man hittat, berättar Mikael Björk.

Det är en lång kanon, 4,50 meter. Tidigare har man bärgat kanonlavetter från platsen men de har varit runt 2,70, säger han.
Och för första gången sitter troligtvis kanonen kvar.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Sommaren är här! Prova vårt medlemskap för en krona idag!