A-
A+

Nya fjärran bilder av universum väntar

Kontrollpaneler och skärmar i teleskopteamets högkvarter i amerikanska Baltimore. Arkivbild.
Kontrollpaneler och skärmar i teleskopteamets högkvarter i amerikanska Baltimore. Arkivbild.
RymdenTT-AFP

Det mest avancerade teleskop som har skapats har tagit nya bilder av universums mest fjärran delar.

James Webb-teleskopet har blickat miljarder år tillbaka i tiden och lämnat en första leverans av bilder. Hemlighetsmakeriet är stort in i det sista.

Annons

Annons

James Webb-teleskopet tog denna bild i mars. Den använde stjärnan med namnet 2MASS J17554042+6551277 för att ställa in skärpan och kalibrera de 18 speglar som fångar in infraröda våglängder.
James Webb-teleskopet tog denna bild i mars. Den använde stjärnan med namnet 2MASS J17554042+6551277 för att ställa in skärpan och kalibrera de 18 speglar som fångar in infraröda våglängder.
Den här bilden tog Hubble-teleskopet under 2003 och 2004. Det är det så kallade 'Ultra deep field', det längsta vi blickat genom rymden, med ljus från galaxer som existerade för 13 miljarder år sedan. De små, röda prickarna som skymtar i bakgrunden är galaxer som existerade när universum var 800 miljoner år ungt. Arkivbild.
Den här bilden tog Hubble-teleskopet under 2003 och 2004. Det är det så kallade "Ultra deep field", det längsta vi blickat genom rymden, med ljus från galaxer som existerade för 13 miljarder år sedan. De små, röda prickarna som skymtar i bakgrunden är galaxer som existerade när universum var 800 miljoner år ungt. Arkivbild.
Jag ser väldigt mycket fram emot att inte behöva hålla dessa hemligheter längre. Det kommer vara en stor lättnad, säger Klaus Pontoppidan vid rymdforskningsinstitutet STSI vid det amerikanska Johns Hopkins-universitetet, som leder arbetet med teleskopet.

Den amerikanska rymdstyrelsen Nasas högsta chef Bill Nelson har tidigare utlovat den "djupaste bilden av vårt universum som någonsin har tagits".

USA:s president Joe Biden kommer att visa upp någon eller några av bilderna i en första pressvisning klockan 23 på måndagskvällen, svensk tid.

Slogs med häpnad

James Webb-teleskopet sköts upp på juldagen förra året och ungefär en månad senare nådde det sin destination i omloppsbana i solsystemet.

Ett uttalat mål är att det ska se längre tillbaka i tiden än människan hittills har lyckats med – och fånga ljus från de första stjärnorna och galaxerna som bildades och fanns efter "big bang", för närmare 13,8 miljarder år sedan.

När jag såg bilderna för första gången. . . så lärde jag mig plötsligt tre saker om universum som jag inte visste innan, säger Dan Coe, som forskar om det tidiga universum vid STSI.

Astronomen säger sig ha blivit slagen med häpnad av de bilder som kommer att visas upp.

Annons

Annons

Ser mer ljus

James Webb-teleskopet mäktar med observationer i en mycket större del av det infraröda ljusspektrumet än föregångaren Hubble. Upplösningen blir högre vilket gör det lättare att se det stjärnljus som har "tänjts ut" till infraröda våglängder när universum har expanderat.

Teleskopet har till en början bland annat blickat mot den väldiga Carina-nebulosan, vars mystiska och ljusårslånga gaspelare tidigare har fångats av Hubbles kamera.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.