A-
A+

Nya förbättrade covid-vacciner dröjer

Först i september, oktober kommer de nya covidvaccinen att finnas i Sverige. Arkivbild.
Först i september, oktober kommer de nya covidvaccinen att finnas i Sverige. Arkivbild.
CoronavirusetTT

Den 1 september drar vaccineringen mot covid-19 i gång igen. Men de nya vaccinerna, som ger ett bättre skydd mot covid-19, kommer inte att hinna fram tills dess.

Annons

Annons

De uppdaterade covid-vaccinen från Pfizer-Biontech och Moderna skulle enligt tidigare uppgifter levereras lagom till Folkhälsomyndighetens nya vaccinationskampanj den 1 september. Men så blir det inte.

Nej, de nya vaccinen från Pfizer och Moderna är inte godkända ännu. Ett godkännande väntas under den första veckan i september, säger Sveriges vaccinsamordnare Richard Bergström till TT.

Han säger att vaccinen är tillverkade och klara för levereras redan under augusti. Men eftersom de inte är godkända får de ändå inte användas.

Först någon gång i september-oktober kommer vi att ha våra sju miljoner doser på plats och kunna använda dem, säger Richard Bergström.

"Är överlägsna"

De uppdaterade vaccinen ska ge ett skydd mot både omikrons undervariant BA.1 och det ursprungliga viruset, sars-cov-2. De nuvarande vaccinen har inte ett lika gott skydd mot nya omikronvarianter.

Även om de nya vaccinen är överlägsna, så är de gamla inte verkningslösa. Det finns miljontals doser av dem i lager som är klara att användas.

De nya vaccinerna är riktade mot omikronvarianten BA.1. Hur väl de fungerar mot undervarianterna BA.4 och BA.5, som dominerar i Sverige just nu, vet man inte.

Annons

Annons

Ny uppdatering kommer

Därför är det redan ytterligare en uppdatering på gång.

Vaccinet i fråga är uppdaterat med skydd mot BA.4 och BA.5. Troligen har vi det i Sverige redan i november, december. Det kan innebära att riskgrupperna får ett nytt vaccin både i höst och ett annat senare i vinter, säger Richard Bergström.

Även det vaccinet är beställt till Sverige i sju miljoner doser.

Att uppdatera vaccinen går allt fortare numera, enligt Richard Bergström.

Tekniskt sett tar det bara tre, fyra månader, säger han.

Diskussion bland experter

Den variant som kommer till Sverige i höst var under utveckling i våras och kunde ha rullats ut redan i april, om det hade behövts.

Men då pågick det en diskussion bland experterna om nyttan med att uppdatera vaccinen hela tiden och om det var hållbart i längden. När det nya vaccinet visade sig så pass överlägset det gamla, kom man överens om att det skulle uppdateras trots allt.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.