Nya förhören avgör Rysslands OS-öde

En skridskosupporter med den ryska flaggan under vinter-OS i Sotji 2014. Arkivbild.
En skridskosupporter med den ryska flaggan under vinter-OS i Sotji 2014. Arkivbild.
DopningTT

Nu ska det avgöras om ryska idrottare ska få tävla under rysk flagg på OS och VM framöver.

Nästa vecka hålls förhören i idrottens skiljedomstol Cas.

Det är orättvist att stänga av oskyldiga idrottare, säger förre NBA-stjärnan Andrej Kirilenko.

Annons

www.krisinformation.se

Annons

www.krisinformation.se

Antidopningsorganisationen Wada beslutade den 9 december i fjol att stänga av den ryska antidopningsorganisationen Rusada och rysk idrott i fyra år. Avstängningen gäller OS, Paralympics och VM i de idrotter som har avtal med Wada (inklusive alla OS-idrotter).

Ryssland överklagade till idrottens skiljedomstol Cas som under fyra dagar i nästa vecka ska hålla förhör i fallet. Det kommer sedan att dröja en tid innan Cas meddelar dom i målet.

Den domen kanske blir slutpunkten på dopningsskandalen kring rysk idrott som briserade redan 2014 med avslöjanden om omfattande och statsstödd dopning inom rysk idrott.

Fel bestraffa kollektivt

I Ryssland är missnöjet mot sanktionerna stort och president Vladimir Putin har kallat dem för orättvisa. Kirilenko, tidigare NBA-spelare i Utah Jazz och numera ordförande i Rysslands basketbollförbund, erkänner att Ryssland har problem med dopning men anser att kollektiv bestraffning är fel.

Ingen tänker på idrottare som aldrig varit inblandade i något fusk. Man straffar dem som hållit sig borta från dopning hela sina karriärer, hela sina liv. Och det gillar jag inte, säger Kirilenko till sajten Insidethegames.
Och jag är uppväxt inom rysk idrott och har aldrig blivit erbjuden dopningsmedel eller sett något misstänkt. Därför är jag säker på att det inte finns någon systematisk dopning i Ryssland. Vi ska inte döma unga aktiva och hindra dem från att uppleva sina drömmar.

Annons

Annons

Tävla under neutral flagg

Det finns dock en väg för ryska aktiva att kunna få vara med i OS och andra mästerskap. Det är samma väg som de kunnat gå sedan 2015, då den kanadensiske professorn Richard McLaren presenterade sin rapport, och som innebär att ryska idrottare som kan bevisa att de är rena från dopning och inte var inblandade i dopningsskandalen i OS i Sotji 2014, får tävla under neutral flagg.

Den utbredda ryska dopningshärvan blev först känd inom friidrotten 2014. Wada startade en oberoende utredning och McLaren-rapporten visade hur rysk dopning hade beordrats och möjliggjorts av den ryska regeringen under OS 2012, friidrotts-VM 2013, OS 2014 och sim-VM 2015. Rapporten ledde till att Wada stängde av Rysslands antidopningsbyrå Rusada och dopningslaboratoriet i Moskva.

Ny avstängning

Ryska friidrottare stängdes av från internationellt tävlande 2015 och det förbudet gäller fortfarande. Ett stort antal ryska friidrottare har getts tillåtelse att tävla internationellt under neutral flagg.

Till sommar-OS i Rio 2016 fick varje idrott besluta om ryskt deltagande, och 271 deltog, dock inga friidrottare. Under vinter-OS 2018 i Pyeongchang tävlade 168 ryssar under neutral flagg.

Internationella olympiska kommittén och Wada har sedan dess hävt avstängningarna. Men då Wada fann brister och oegentligheter i testdata från den ryska antidopningsbyrån Rusada, och har gått vidare med 47 av 145 misstänkta dopningsfall, beslöts för knappt ett år sedan att stänga av rysk idrott i fyra år.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons