A-
A+

Nya grepp mot "skurkföretag"

Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S). Arkivbild.
Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S). Arkivbild.
PolitikTT

Regeringen tillsätter en ny delegation mot arbetslivskriminalitet.

Fusk och kriminalitet i arbetslivet har blivit ett allt större samhällsproblem, säger arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) på en pressträff.

Annons

Annons

Det finns aktörer som satt i system att utnyttja utländsk arbetskraft och kringgå regler. Ibland finansierar deras vinster den grova organiserade brottsligheten i Sverige, säger Eva Nordmark.

Regeringen bad för ett antal år sedan myndigheterna att titta på hur grått det är därute på arbetsmarknaden. När de kom tillbaka sa de att det inte är grått, det är svart. Det finns väldigt mycket problem med fusk och brottslighet i arbetslivet, säger Eva Normark.

Dessutom har problemen enligt Arbetsmiljöverket, polisen och Skatteverket växt de senaste åren.

Bransch och fack

TT: Hur ser du på att problemen ökat samtidigt som ni jobbat för att motverka dem?

Jag ser väldigt allvarligt på det. Jag ser också att under pandemin säger myndigheterna att det finns risk för att utnyttjandet och den här brottsligheten ökar för att människor hamnar i väldigt utsatta situationer, säger Eva Nordmark.

Arbetsmarknadsministern inrättar nu en nationell delegation mot arbetslivskriminalitet som ska "verka samlande och stödjande, främja samverkan och bidra till ett utökat erfarenhetsutbyte", enligt Normark.

Delegationen har ett bredare perspektiv med representanter utanför myndighetsvärlden. Ledamöterna kommer från fackförbund, arbetsgivarföretag, branschorganisationer, ambassadören mot människohandel och myndigheter med olika ansvarsområden som Medlingsinstitutet och Tillväxtverket.

Till ordförande utses Ola Pettersson, tidigare bland annat chefsekonom på LO.

Annons

Annons

Multikriminella

Jag ser att det här är ett växande samhällsproblem och jag ser mycket fram emot att få bidra till att bekämpa det, säger han på pressträffen.

Det handlar om att det ska vara schysst konkurrens men också om att värna skatteintäkter för alla svenska skattebetalare, säger han.

Arbetslivskriminalitet handlar om allt från brott mot lagar som rör arbetsmiljö och skatter till otillåtet utnyttjande av välfärdsförmåner. Det kan också handla om penningtvätt eller att arbetskraft utnyttjas genom människohandel och människoexploatering.

Kriminella aktörer som bedriver arbetslivskriminalitet kombinerar ofta olika regelöverträdelser på flera områden, säger Eva Nordmark.

Värsta branscherna

TT: Vilka branscher oroar dig mest?

Byggbranschen, restaurangbranschen och skönhetsbranschen och så har vi fått rapporter från skogsnäringarna. Det här är en företeelse som finns i flera branscher, säger arbetsmarknadsministern.

Under åren 2018 till 2020 gjorde de åtta myndigheter som på uppdrag av regeringen samverkar mot arbetslivskriminalitet 4 000 gemensamma kontroller av arbetsplatser. I hälften av fallen ledde det till krav på att åtgärda brister.

Drygt ett av tio kontrollerade företag tvingades att stänga hela eller delar av sin verksamhet på grund av de brister som hittats, enligt regeringen.

Regeringen har tidigare aviserat att Arbetsmiljöverket ska få 30 miljoner kronor per år från och med 2021 för att öka insatserna mot arbetslivskriminalitet. I budgetpropositionen för 2022 föreslogs tio miljoner kronor mer per år till myndigheten.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

390kronor

Vår Premiumtjänst fyller ett år – det firar vi med ett kanonerbjudande! Du får ett helår för endast 390 kronor.