Nya idrottsprotester i USA – läget just nu

San Jose Sharks Evander Kane är en av spelarna som leder protesterna i USA. Arkivbild.
San Jose Sharks Evander Kane är en av spelarna som leder protesterna i USA. Arkivbild.
IdrottTT-Reuters

USA skakas åter av att en polis skjuter en svart amerikan.

Nu har protester brutit ut i flera av landets största idrottsligor.

Så här ser läget ut just nu.

Annons

Annons

+ WTA/ATP

Under de pågående tennisturneringarna i New York – genrep inför US Open – lade spelarna i solidaritet med protesterna under torsdagen ner racketarna. Beskedet kom någon timme efter att förra världsettan Naomi Osaka gått ut på Twitter och sagt att hon inte tänkte spela sin semifinal.

"Mer än jag är en idrottsutövare är jag en svart kvinna. Och som en svart kvinna känner jag att det finns mycket viktigare saker som kräver omedelbar uppmärksamhet än att se mig spela tennis", skrev Naomi Osaka som dock ändrade sig på torsdagen.

Hon tycker att turneringens beslut att ställa in allt spel under en dag är en bra markering och kommer därför att spela semifinalen.

"Som en idrott tar tennisen kollektivt ställning mot ojämlikhet baserad på hudfärg och sociala orättvisor som åter har blossat upp i USA", skriver WTA- och ATP-tourerna i ett gemensamt uttalande tillsamman med det amerikanska tennisförbundet.

Spelet återupptas under fredagen.

+ NBA

I basketligan NBA startade protesterna när Milwaukee bojkottade match fem i NBA:s åttondelsfinal mot Orlando.

Milwaukeespelarna lämnade aldrig omklädningsrummet i NBA-bubblan i Orlando. Motståndarna Orlando svarade med ett uttalande i samma anda: "I dag står vi enade med NBA-ledningen, spelarfacket NBPA, Milwaukee Bucks och resten av ligan för att fördöma trångsynthet, rasism och oberättigat polisvåld mot färgade människor".

Kort därefter beslutade NBA, efter uppgifter om att fler lag planerade att följa Milwaukees exempel, att skjuta upp onsdagens samtliga matcher.

Under torsdagen (amerikansk tid) kom beskedet att spelarna valt att fortsätta slutspelet. Spelet återupptas under fredagen.

+ WNBA

Samtliga matcher i damernas basketliga, WNBA, ställdes in på onsdagen, likaså under torsdagen.

"Vi stödjer dem till fullo. Vi sätter spelarna först och det är därför jag är här för att lyssna på dem, prata med dem och kanske dela med mig av min kunskap för att de ska tänka igenom vad den här kvällen betyder för dem och hur de vill gå vidare." sade WNBA-kommissionären Cathy Engelbert i ett uttalande, skriver ESPN.

Under torsdagen framträdde spelare och ledare i Washington Mystics i vita t-shirts med sju skotthål målade på ryggen. Detta för att uppmärksamma skjutningen av Jacob Blake som sköts av polisen och förlamades.

I nuläget finns inga uppgifter om när spelet återupptas.

+ MLS

Även herrarnas fotbollsliga MLS ställde in flera matcher. Varken Atlanta United mot Inter Miami, Colorado Rapids mot FC Dallas, Los Angeles FC mot Real Salt Lake, Seattle Sounders mot Los Angeles Galaxy eller Portland Timbers mot San Jose Earthquakes spelades under torsdagen. Just nu utreder ligan Real Salt Lakes ägare Dell Roy Hansen efter att han utryckt sig rasistiskt och kritiserat sina spelare för att de protesterat.

+ MLB

Tre av onsdagens matcher i amerikanska basebolligan MLB ställdes in på grund av helgens skjutning.

"Med tanke på den smärta som just nu finns i Wisconsin och runt omkring efter skjutningen av Jacob Blake, respekterar vi beslutet från flera spelare att inte spela ikväll. Major League Baseball fortsätter stå enade för förändring i vårt samhälle och vi kommer att vara allierade i kampen för att få ett slut på rasism och orättvisor."

De inställda matcherna spelades under torsdagen. Men samtidigt ställdes ytterligare sju andra matcher in under torsdagen.

+ NFL

I NFL, som startar sin säsong den 11 september, har flera lag valt att ställa in eller planerar att ställa in sina träningar denna vecka.

+ NHL

Ett dygn efter flera av de andra stora ligorna i USA har nu även spelare i den högsta ligan i ishockey anslutit sig till protesterna mot rasism och polisvåld.

Inga NHL-matcher spelades under torsdagen och inte heller under fredagen kommer man att spela.

"Efter långa diskussioner har NHL-spelarna kommit fram till att den bästa vägen att gå är att ta ett steg tillbaka och inte spela kvällens (torsdagens) och morgondagens (fredagens) matcher enligt schemat. NHL stöder spelarnas beslut och kommer att senarelägga dessa fyra matcher med start på lördag", skriver NHL i ett pressmeddelande.

San Jose-spelaren Evander Kane, som varit med och startat spelarföreningen Hockey Diversity Alliance, är en av de som leder spelarnas protester i NHL och han menar att det är viktigt att förstå att det är spelarna som leder protesterna, och inte ligaledningen.

"Spelarna stod upp idag, de klev fram. Jag är stolt över mina medspelare i NHL och hur de tagit ställning" skriver han på Twitter.

Annons

Annons

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons