Nya krav på munskydd i Danmark – i fängelse

Flygresenär med munskydd i Danmark. Arkivbild.
Flygresenär med munskydd i Danmark. Arkivbild.
DanmarkTT

För bara några månader sedan var munskydd en relativt sällsynt syn i den danska offentligheten. Men i takt med att coronaviruset åter sprider sig i landet har det blivit obligatoriskt i allt från fängelser till barer.

Annons

Annons

Munskydden har tagit steget ut från sjukhusen och syns nu allt oftare på gatorna i Danmark. Tidigare var myndigheternas inställning ungefär likadan som i Sverige: att det inte finns några tunga vetenskapliga bevis för effekterna av att bära munskydd i pandemin.

Men i takt med att allt fler nya fall av covid-19 bekräftats i Danmark har också munskydden blivit en del av vardagen för många danskar.

Munskydd i fängelse

Kriminalvården meddelar nu att det från den 1 oktober blir obligatoriskt med munskydd vid besök på fängelser och häkten i Danmark. Dessutom införs begränsningar för vem som får besöka fångar. Närstående är välkomna, men besök av advokater, präster och liknande bör så långt som det är möjligt ersättas med telefonsamtal, rapporterar nyhetsbyrån Ritzau.

Sedan i juni är det nödvändigt för en resenär att bära munskydd från det att personen kliver in på en flygplats tills det att den är framme på destinationen. Den 22 augusti blev det också obligatoriskt i kollektivtrafiken i Danmark – det gäller också på hållplatser samt ombord på färjor och i taxibilar.

I nattlivet måste stående gäster bära munskydd. Detsamma gäller på kaféer och restauranger. Men den som sitter ner och äter middag, tar en kaffe eller en öl slipper undan från bestämmelsen – tills det att personen reser sig upp från sin stol eller står vid en bardisk.

Annons

Annons

Andra rekommendationer

Det finns flera andra platser och situationer där munskydd rekommenderas – men inte är ett krav. Det innefattar till exempel besök hos läkare eller frisör, där det kan vara svårt att hålla avstånd.

Flera personer som har vägrat att bära munskydd i den danska kollektivtrafiken har dömts till böter.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons