A-
A+

Nya lagar banar väg för högerregering i Israel

Den kontroversielle knessetledamoten och ytterhögerpolitikern Itamar Ben-Gvir blir nationell säkerhetsminister i den nya israeliska regeringen. Bild från knesset tidigare i december.
Den kontroversielle knessetledamoten och ytterhögerpolitikern Itamar Ben-Gvir blir nationell säkerhetsminister i den nya israeliska regeringen. Bild från knesset tidigare i december.
IsraelTT-AP-AFP

Benjamin Netanyahu är redo att återvända som Israels premiärminister. För att bana väg för veteranens nya regering har en rad kontroversiella lagändringar klubbats igenom.

Politiskt kommer en expansion på den ockuperade Västbanken prioriteras.

Annons

Annons

Efter nästan två månaders mödosamma förhandlingar presenteras på torsdagen Israels nya regering. Koalitionen blir den mest religiösa och den mest högerorienterade som någonsin styrt Israel, enligt politiska bedömare.

Bland de tillträdande ministrarna finns två kontroversiella politiker, Bezalel Smotrich och Itamar Ben-Gvir, som båda skapat rubriker för sin hårdföra politik.

För att Smotrich, ledare för den högerextrema partigruppen Religiös sionism, ska kunna få en post i försvarsdepartementet har en lagändring klubbats igenom som tillåter två ministrar att vara knutna till samma portfölj. Dessutom har parlamentet knesset röstat för att stärka makten för ministern för nationell säkerhet, en post som tillfaller ultranationalisten Itamar Ben-Gvir, ledare för nationalistiska partiet Otzma Yehudit (på svenska ungefär "Judisk makt").

USA har varnat

Därutöver ska brottsdömda politiker, utan frihetsberövande dom, kunna bli ministrar. Lagändringen tros främst syfta till att låta Aryeh Deri från det religiösa partiet Shas få en regeringspost, trots att han gjort sig skyldig till skattebrott.

På onsdagen presenterades vilken politik koalitionen kommit överens om. Ett prioriterat område blir att fortsätta etablera bosättningar på den ockuperade Västbanken och på sikt annektera regionen.

I dag bor runt 500 000 israeler i området i vad stora delar av det internationella samfundet kallar illegala bosättningar. Israels byggande anses vara ett hinder för fred med palestinierna. USA har redan varnat den tillträdande regering för att inte förvärra läget.

En talesperson för den palestinska presidenten Mahmoud Abbas säger att utan en tvåstatslösning blir det ingen "fred, säkerhet eller stabilitet i regionen".

Annons

Annons

Rättsliga reformer

Den nya regeringens politiska program innehåller också bland annat skrivelser som stödjer diskriminering av hbtq-personer på religiösa grunder och generösa studiestipendier för ortodoxa män.

Där finns även omtvistade rättsliga reformer som skulle göra det möjligt för parlamentet att med enkel majoritet ändra på utslag i högsta domstolen. Något kritiker säger kommer att underminera maktbalansen och demokratin.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.