A-
A+

Nya namn i riksdagen – och de som hänger löst

Valet är över. Nu väntar riksdagsarbete för ungefär hälften av regeringens ministrar, däribland statsminister Magdalena Andersson.
Valet är över. Nu väntar riksdagsarbete för ungefär hälften av regeringens ministrar, däribland statsminister Magdalena Andersson.
PolitikTT

En rad tunga talespersoner i partierna ser ut att förlora sina riksdagsplatser. Andra kandidater hoppas fortfarande på personkryssen.

För hälften av S-ministrarna går flytten nu till riksdagshuset.

Annons

Annons

Än är inte den slutgiltiga rösträkningen avslutad och personkryssen tickar fortfarande in. För en del riksdagskandidater kommer spänningen att bestå några dagar till.

Men för en del verkar hoppet vara ute. Som för Linda Modig, förste vice ordförande i Centerpartiet, som inte lyckades ta något mandat i Norrbotten.

Likaså förlorar Liberalernas energi- och näringspolitiske talesperson Arman Teimouri och utbildningspolitiske talesperson Roger Haddad sina riksdagsplatser på grund av att partiet inte får några mandat i Värmland respektive Västmanland.

Det ser också tufft ut för Centerpartiets rättspolitiske talesperson Johan Hedin att få fortsätta i riksdagen.

Hänger löst

En annan person som hänger löst är Kristdemokraternas gruppledare och rättspolitiske talesperson Andreas Carlson. KD gjorde ett dåligt val i kärnfästet Jönköping och får bara ett mandat där. Framför honom på listan står partiledaren Ebba Busch och socialpolitiska talespersonen Acko Ankarberg Johansson. Det ser också svårt ut att komma in på någon av de Stockholmslistor där han finns med.

Å andra sidan toppar Ebba Busch, som flera andra partiledare, många andra listor och kommer att ta sin plats för den valkrets där hon får störst andel av rösterna, inte säkert att det blir i Jönköping

För alla som missar riksdagen och tillhör något av partierna som nu är inblandade i regeringsbildningen kan det också bli en andra chans när luckor ska fyllas efter riksdagsledamöter som blir ministrar. Och de kan även själva aspirera på jobb i regeringskansliet.

Annons

Annons

Ministrar får köa

För andra går flyttlådorna i den andra riktningen. Ungefär hälften av S-regeringens ministrar kandiderade till riksdagen och kommer de närmaste åren att skriva motioner, sitta i utskotten och köa med bricka i riksdagsmatsalen.

Det gäller bland andra S-ordföranden Magdalena Andersson, migrationsminister Anders Ygeman, justitieminister Morgan Johansson, klimatminister Annika Strandhäll, försvarsminister Peter Hultqvist och finansminister Mikael Damberg.

Även EU-parlamentarikern Jytte Guteland (S) ser ut att ha säkrat sin riksdagsplats.

I Göteborg, där personkryssen är långt ifrån färdigräknade, slåss Liberalernas förstanamn Robert Hannah och andranamn Helene Odenljung om partiets enda mandat. Om Odenljung skulle kryssa sig förbi kommer det in en person i riksdagsgruppen som varit uttalat kritisk till att L skulle samarbeta med SD.

Tunt med kändisar

Få riksdagsledamöter blir kändisar, men det finns en del kändisar som försöker att bli riksdagsledamöter. Ingen av dem ser just nu ut att kunna kryssa sig in i riksdagen. Det gäller till exempel polisen och Robinsonvinnaren Martin Melin (L) och Dominika Peczynski (L), internationell popstar enligt valsedeln.

Förra valets stora kryssraket – Leila Ali Elmi, som knep en plats från plats 21 på valsedeln – behöver inte kryssa sig fram i årets val. Den här gången står hon högst på listan för Miljöpartiet i Göteborg.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.