Nya överläggningar för lösning i Mali

Bild från förhandlingarna i Malis huvudstad Bamako.
Bild från förhandlingarna i Malis huvudstad Bamako.
MaliTT-AFP

Redan på måndag kan det finnas en lösning på den akuta politiska situationen i Mali.

Åtminstone enligt den delegation från västafrikanska samarbetsorganisationen Ecowas som har träffat de militärer som i veckan störtade Malis regering och frihetsberövade presidenten Ibrahim Boubacar Keïta.

Annons

Annons

I över tre timmar har juntan och Ecowasdelegationen diskuterat president IBK:s (Keïta) öde och återgången till en normal konstitutionell ordning, säger en medlem av delegationen under löfte om anonymitet på söndagen.

Delegationen, ledd av Nigerias ex-president Goodluck Jonathan, träffade kuppmakarna även på lördagskvällen i försvarsdepartementet i huvudstaden Bamako.

Det går mycket bra, säger Jonathan om förhandlingarna.

"Lösning till på måndag"

Mötet på lördagen var tänkt att pågå i en och en halv timme men var över redan efter 20–30 minuter. De första kommentarerna efter mötet signalerade optimism från båda sidor.

Det var en mycket positiv anda och vi kände en uppriktig önskan om att gå framåt, sade Ecowas-representanten Jean-Claude Kassi Brou, och lade till:
Vi hoppas kunna ha en lösning till på måndag.

Ismael Wague, talesperson för juntan, sade kort att förhandlingarna gick "mycket bra".

En källa nära juntan hade tidigare uppgett att delegationen gjort "ett gott intryck" och att juntan är "öppen för diskussioner".

Annons

Annons

Ökat internationellt tryck

Före ankomsten till Mali fick delegationen klartecken för ett möte med expresidenten Keïta. Han och andra regeringsföreträdare hålls inlåsta sedan kuppen i tisdags och tre medlemmar i delegationen fick träffa Keïta på lördagen.

Omvärldens tryck på juntan för att snarast återgå till civilt styre, hålla val och att släppa fångarna har vuxit avsevärt de senaste dagarna. Farhågor luftas om att kuppen ytterligare hotar säkerhetsläget i Mali och hela Sahelregionen, som redan försämrats kraftigt de senaste åren.

Ecowas har stängt av Mali från medlemskap, stoppat finansiella transaktioner och stängt sina gränser till landet. Delegationen har nu som mål "att förhandla det omedelbara frisläppandet av presidenten och även säkerställa återställandet av den konstitutionella regeringen".

Juntan har inte sagt ett ord om att återinsätta Keïta. Den har däremot lovat en återgång till civilt styre. I torsdags sade juntan att ett övergångsråd ska bildas med "en övergångspresident som antingen kommer att vara militär eller civil".

Inhemsk rädsla

Bedömare har sagt att Ecowas-ledarna till stor del är skarpa mot juntan för att de är rädda för en liknande utveckling i sina egna länder. Andra bedömare har sagt att det finns noll chans att Keïta återinsätts, men att Ecowas kan komma att lyckas skynda på återgången till civilt styre.

Under söndagen ska delegationen enligt planen träffa Maliambassadörerna från de fem permanenta medlemmarna i FN:s säkerhetsråd.

Keïta vann valet 2013 stort och fick fortsatt förtroende 2018. Regeringen störtades av militären sedan stora protester pågått i Mali sedan början av juni mot den utbredda korruption och det förvärrade säkerhetsläge som presidenten inte lyckats åtgärda.

Tusentals malier deltog i en manifestation i fredags i Bamako för att fira att regeringen störtats.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons