A-
A+

Nya råd till gravida: Lite vinsås ingen fara

Måttliga mängder av 'alkoholfria drycker' som innehåller små mängder alkohol går bra att dricka även under graviditeten. Det säger Livsmedelsverket som nu uppdaterar sin råd om alkohol till gravida. Arkivbild.
Måttliga mängder av "alkoholfria drycker" som innehåller små mängder alkohol går bra att dricka även under graviditeten. Det säger Livsmedelsverket som nu uppdaterar sin råd om alkohol till gravida. Arkivbild.
HälsaTT

Måttliga mängder av "alkoholfria drycker" som innehåller små mängder alkohol går bra att dricka även under graviditeten.

Det slår Livsmedelsverket fast och uppdaterar råden om alkohol till gravida.

Annons

Annons

Alkohol är skadligt under hela graviditeten. Det finns inte några säkra mängder eller tidpunkter för att dricka alkohol när man är gravid. Rådet är nu, liksom tidigare, att inte dricka alkohol när man är eller misstänker att man kan vara gravid.

Men Livsmedelsverket gör nu en justering av sina råd och säger att går det bra att dricka måttliga mängder ”alkoholfria” drycker, även om de innehåller små mängder alkohol. Ändringen kommer sedan Livsmedelsverket tittat särskilt på effekter av små mängder alkohol.

Måttliga mängder

Öl, vin och cider med upp till 0,5 volymprocent alkohol går bra att dricka i måttliga mängder, upp till en liter per vecka. Om allt dricks under samma dag så sprid ut det över några timmar. Drick inte allt på en gång, säger Vendela Roos, toxikolog på Livsmedelsverket i ett pressmeddelande,.

Öl, vin och cider som det står ”alkoholfri” på innehåller ofta under 0,5 volymprocent alkohol. Om alkoholhalten däremot inte står på flaskan så bör gravida dricka högst något enstaka glas i veckan.

Maträtter som innehåller öl eller vin, till exempel en vinsås eller gryta, går bra att äta om de kokats i minst 30 minuter, eller om vätskan har kokats ihop till mindre än hälften.

Annons

Annons

Matsked med konjak

I livsmedel som naturligt kan innehålla mycket små mängder alkohol, som Kefir och juice, är halten försumbar. Såser med någon matsked av till exempel konjak eller chokladpraliner som innehåller flytande alkohol äts oftast i liten mängd. De innebär därför sannolikt en mycket liten risk.

Men en del maträtter, som maträtter med starksprit, flamberade rätter, inte upphettade rätter eller desserter med alkohol kan däremot innehålla mer alkohol per portion. Gravida bör inte äta större mängder av dessa rätter, men det innebär sannolikt en mycket liten risk att äta lite grann någon enstaka gång.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Sommaren är här! Prova vårt medlemskap för en krona idag!