A-
A+

Nya regler för nordiska resenärer: Få avvisade

Polis och passkontrollanter vid Öresundsbrons fäste på Lernacken kontrollerar vaccinationsbevis och identitetshandlingar på resenärer på väg in i Sverige.
Polis och passkontrollanter vid Öresundsbrons fäste på Lernacken kontrollerar vaccinationsbevis och identitetshandlingar på resenärer på väg in i Sverige.
CoronavirusetTT

Polisen kraftsamlade under första dagen med covidpasskontroll av inresande från nordiska grannländer. Ambitionen var att kontrollera alla – men få avvisades.

Annons

Annons

Från midnatt fram till tisdag eftermiddag avvisades totalt 35 personer vid de skånska gränspassagerna.

Det är mindre än förväntat, konstaterar Mats Berggren, chef för gränspolisen i region Syd.

Resenärer från nordiska grannländer måste från och med nu kunna visa upp ett vaccinationsintyg, ett testintyg eller ett intyg om att man tillfrisknat från covid-19 för att få komma in i Sverige.

"En vana"

Men för resenärerna verkar detta inte vara några konstigheter – danska medborgare är vana vid covidpass sedan länge, konstaterar Mats Berggren.

De har byggt upp en vana av att ha det med sig och att det är normalt att bli kontrollerad.

Men viss väntetid blev det på tisdagseftermiddagen för bilisterna vid betalstationen vid Öresundsbrons svenska fäste, uppger konsortiet som driver bron.

Kontrolluppgiften är personalkrävande för polisen. Extra fokus ligger i region Syd på tågresenärer vid station i Hyllie i Malmö, personbilar vid Öresundsbron och på färjeresenärerna som kommer till Helsingborg och Ystad från Helsingör respektive Bornholm.

Annons

Annons

"Helt annan belastning"

Folkhälsomyndigheten har bett regeringen att fatta beslut om möjligheten att införa krav på negativt covidtest som tagits inom 48 timmar för alla utländska medborgare från tolv års ålder som reser in i Sverige.

Om det införs förutspår Mats Berggren mer tidskrävande kontroller.

Det kommer att innebära en helt annan belastning här och då kommer vi att få mycket fler avvisningar, säger han.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Prova Premium i en månad för endast en krona.