Nya regler kan hindra försäljning av Tiktok

Nya kinesiska regler kan hindra en försäljning av Tiktok. Arkivbild.
Nya kinesiska regler kan hindra en försäljning av Tiktok. Arkivbild.
EkonomiTT-Reuters

Flera amerikanska bolagsjättar förhandlar om ett köp av Tiktok. Nu kan nya kinesiska regler förhindra försäljningen av den kinesiska videoappen.

Annons

Annons

Kina reviderade i fredags en lista över kinesiska teknologier som har exportförbud eller restriktioner att distribueras till andra länder och enligt Cui Fan, professor i internationell handel vid ett universitet i Peking, gäller dessa hinder numera också Tiktok.

"Om Bytedance (Tiktoks ägare) planerar att exportera berörd teknologi måste detta passera kinesiska licensprocedurer", säger Cui Fan i en intervju med den statliga nyhetsbyrån Nya Kina.

Det innebär åtminstone att det kan ta lång tid att genomföra försäljningen.

Appen Tiktok har hamnat i fokus på grund av att den samlar in stora mängder information om sina användare, som i många fall utgörs av barn i mellanstadieåldern.

USA:s president Donald Trump har hotat med att stoppa Tiktok i landet med motiveringen att appen utgör ett "hot mot nationell säkerhet, utrikespolitiken och USA:s ekonomi". Den 14 augusti slog Trump fast att Bytedance måste sälja Tiktok inom tre månader.

Microsoft hör till de bolag som förhandlar med Bytedance om ett köp.

Annons

Annons

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons