-
+

Nya rekommendationer om munskydd i Västsverige

– Det är viktigt att vi gör allt vi kan för att bryta den här uppgången, säger smittskyddsläkare Thomas Wahlberg. Arkivbild
– Det är viktigt att vi gör allt vi kan för att bryta den här uppgången, säger smittskyddsläkare Thomas Wahlberg. Arkivbild
CoronaTT

Smittspridningen ökar igen i Västra Götaland. Nu inför regionen nya lokala rekommendationer som börjar gälla omedelbart.

Det är viktigt att vi gör allt vi kan för att bryta den här uppgången , säger smittskyddsläkare Thomas Wahlberg till TT.

Annons

Annons

Munskydd på i kollektivtrafiken och vid andra nära kontakter inomhus. Det är vad som gäller i Västra Götaland. Arkivbild.
Munskydd på i kollektivtrafiken och vid andra nära kontakter inomhus. Det är vad som gäller i Västra Götaland. Arkivbild.

Under veckan har antalet bekräftade fall av covid-19 i Västra Götaland ökat med 14 procent jämfört med föregående vecka. Och smittskyddet ser också en fortsatt ökning av den brittiska virusvarianten i stickprov.

Det är en mycket allvarlig situation. Vi befinner oss i ett läge där risken är mycket stor att smittspridningen tar ytterligare fart, säger Thomas Wahlberg.

Regionala rekommendationer

För att minska smittspridningen införs nu nya regionala rekommendationer. Bland annat skärper man rekommendationerna när det gäller munskydd.

Det gäller att ha flera åtgärder för att markera hur viktigt det är. Munskydd har varit omdiskuterat. Men vi ser att det är viktigt att vi har med munskydd, säger Wahlberg.

Rekommendationerna gäller nu munskydd inte bara i rusningstrafik på kollektivtrafiken utan för alla resor – med buss, tåg och spårvagn. Detsamma gäller för dem som under längre tid måste ha nära inomhuskontakt med andra.

Man ska ha munskydd när man åker kollektivt, säger Thomas Wahlberg.

Annons

Annons

Gäller omgående

Den nya rekommendationerna träder i kraft omgående och gäller till och med den 14 mars. De omprövas löpande utifrån smittläget.

Samtidigt framhåller Thomas Wahlberg att de nationella riktlinjerna fortfarande gäller. De regionala rekommendationerna ska ses som en förstärkning lokalt i Västra Götaland.

En av orsakerna till ökningen av antalet fall kan vara den brittiska mutationen av viruset.

Det kan mycket väl vara en bidragande orsak. Men det går inte att säga att det är den enda orsaken, säger Thomas Wahlberg.

Vaccinet har effekt

Samtidigt finns ett litet ljus i tunneln: vaccinet börjar ha effekt.

Vi har en klar minskning på våra äldreboende. Nu är det bland personer i yrkesför ålder som vi ser ökningen. Det är de människor som är mycket ute och rör sig i samhället, säger Wahlberg.

Totalt har 108 489 personer testats positivt för covid-19 i Västra Götaland, en ökning med 622 fall sedan tisdagen. 333 patienter med covid-19 är inlagda på sjukhus i regionen, varav 60 på intensivvårdsavdelning.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss