A-
A+

Nya rekordsiffror för covid i Indien

Covidsjuka flyttas mellan två avdelningar på ett sjukhus i Ahmedabad.
Covidsjuka flyttas mellan två avdelningar på ett sjukhus i Ahmedabad.
IndienTT

Massbad i floden Ganges. Trängsel vid politiska massmöten.

Indien klättrar på listan över värst virusdrabbade länder och har nu näst flest bekräftade fall av covid-19 i världen. Men är smittan mer utbredd än i Sverige?

Annons

Annons

Annons

Annons

En indiska ber till gudinnan Kali i ett tempel i Jammu.
En indiska ber till gudinnan Kali i ett tempel i Jammu.
Troende firar den hinduiska högtiden kumbh mela genom att ta renande bad i floden Ganges.
Troende firar den hinduiska högtiden kumbh mela genom att ta renande bad i floden Ganges.
En otålig folkmassa – där få håller avstånd – väntar på att registrera sig för att ta covidprov på ett sjukhus i Noida i Delhis utkanter.
En otålig folkmassa – där få håller avstånd – väntar på att registrera sig för att ta covidprov på ett sjukhus i Noida i Delhis utkanter.
Alla är medskyldiga – vi har tillåtit sociala, religiösa och politiska folksamlingar, säger Rajib Dasgupta, professor i folkhälsa vid Jawaharlal Nehru University, till nyhetsbyrån AFP.
Ingen håller avstånd längre.

Den senaste tiden har smittspridningskurvan i världens näst mest befolkade land vänt brant uppåt. Med i snitt över 160 000 registrerade fall per dygn den senaste veckan har Indien värst smittspridning i världen i absoluta tal, enligt amerikanska Johns Hopkins-universitetets sammanställning.

När det gäller totala antalet fall har landet, med förbehåll för att testning och statistikföring skiljer sig åt i världen, gått om Brasilien och seglat upp till plats två globalt. Det innebär att bara USA, där 31,2 miljoner människor testat positivt för covid-19, har fler virusfall. I Indien har 13,9 miljoner covidinfekterade konstaterats och i Brasilien 13,6 miljoner.

Trötta på restriktioner

Vad beror då den nya indiska virusvågen på? Experter säger att stora mängder människor har samlats i flera delstater utan att hålla avstånd eller bära munskydd. På vissa platser har det handlat om kampanjmöten inför val, på andra om religiösa högtider eller festivaler.

Restriktionströttheten i Indien är stor efter fjolårets hårda nedstängning – som dessutom fick ödesdigra ekonomiska konsekvenser. När smittan började öka igen i februari struntade många i att hålla avstånd. Viruset spred sig som en löpeld, i synnerhet i tätbefolkade delstater som Maharashtra med runt 125 miljoner invånare. Där ligger bland annat storstaden Bombay (Mumbai) och staden Pune, som enligt nyhetsbyrån AP nu börjar få slut på respiratorer och viss virusmedicin.

En annan "hot spot" är staden Haridwar i delstaten Uttarakhand i norr, där hundratusentals hinduer är i färd med att fira den religiösa högtiden kumbh mela. Det är då troende tar renande bad i främst den heliga floden Ganges. Bilder i lokala och internationella medier visar hur människor trängs på flodstränderna, de flesta utan munskydd.

Vi ber folk att bete sig på ett covid-lämpligt sätt. Men folkmassorna är enorma och det är praktiskt omöjligt att utfärda böter, säger den lokale polischefen Sanjay Gunjyal till brittiska BBC.

Hälsoexperter uppges ha vädjat till myndigheterna att ställa in kumbh mela, som är två månader lång, men fick beskedet att den kunde genomföras så länge vissa regler iakttogs – regler vars efterlevnad nu är svår att kontrollera.

Annons

Annons

Värre i Sverige?

Fallet illustrerar hur komplext det är att bekämpa coronaviruset i ett land med över 1,3 miljarder invånare, många etniciteter och varierande tillgång till testning och hälsovård. Indiens medelklass är räknat i antalet människor fullt i klass med Europas, och vården kan vara alltifrån obefintlig till på internationell toppnivå.

Smittosiffrorna har förvisso ökat dramatiskt den senaste månaden, men det är Indiens stora befolkning som gör att de absoluta talen sticker ut. Sett till antal bekräftade fall per capita den senaste veckan klarar sig landet till synes bättre än Sverige: 10 personer på 100 000 blir smittade i Indien, jämfört med 63 personer i Sverige, enligt statistiksajten Our World in Data.

Vaccinationstakten är också en parameter att ta hänsyn till. Häromdagen slog regeringen i New Delhi sig för bröstet som "snabbast i världen" att leverera 100 miljoner doser vaccin. Bedriften tog Indien 85 dagar, jämfört med 89 i USA och 102 i Kina, rapporterar BBC.

Men den upptrappade vaccinationskampanjen, vars första mål är att komma upp i 250 miljoner injektioner senast i juli, kommer att blir utdragen. Och den kan få konsekvenser globalt: Indien är en av världens största vaccinproducenter, den ökade efterfrågan på hemmaplan gör att leveranser till bland annat USA, Kanada och det globala vaccinationsprogrammet Covax försenas.

"Folk är oförskämda"

I takt med att sjukhus blir fulla och dödstalen stiger råder nu upptrissad stämning i många delstater. Premiärminister Narendra Modis regering har kritiserats för att vara otydlig under denna andra smittovåg och flera områden har därför infört egna restriktioner. I delstaten Maharashtra råder exempelvis utegångsförbud på nätterna och nedstängning under helgerna. Men reglerna efterlevs inte av alla.

Folk lyssnar inte. Om vi ber folk att ha munskydd är de oförskämda mot oss, säger Rohit, som arbetar som servitör på en populär restaurang i Bombay, till AFP.
Fakta: Så står sig Sverige i coronavirusstatistiken i jämförelse med USA, Indien och Brasilien – som ofta framhålls som värst drabbade. Källor: Johns Hopkins University och Our World in Data, sammanställt den 13 april.
Land Invånare i miljoner Fall av covid-19 Döda i covid-19 Nya fall per dag per 100 000 invånare senaste veckan
USA 330 31,3 miljoner 563 000 21
Indien 1 380 13,7 miljoner 171 000 10
Brasilien 210 13,5 miljoner 355 000 34
Sverige 10,4 857 000 13 600 63
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

premium_musicquiz_v1

Är det din tur att vinna?