Nya sorgliga coronagränser passeras i Europa

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson.
Storbritanniens premiärminister Boris Johnson.
StorbritannienTT-AFP-Reuters

Med ytterligare 595 avlidna under de senaste 24 timmarna har nu över 50 000 personer med konstaterad smitta av covid-19 avlidit i Storbritannien. Även Spanien och Italien passerar dystra rekordgränser.

Annons

Annons

Sedan viruset började spridas har Storbritannien totalt 50 365 dödsfall.

Vi sörjer alla som är borta. Vi är inte utom fara ännu, det krävs fortfarande att alla ska följa råden och göra det rätta för att trycka tillbaka sjukdomen, säger premiärminister Boris Johnson.

Enligt den officiella statistiken är dygnssiffran över antalet döda den högsta sedan den 6 maj, då 612 avlidna noterades.

Även Spanien

Antalet döda i Storbritannien är det högsta i Europa. Men räknat i andel av befolkningen är landet det femte värsta i Europa, enligt det amerikanska Johns Hopkins-universitetet s siffror för slutet av förra veckan.

Varje dödsfall är en tragedi, säger Johnson.

Han har beordrat en andra nedstängning av landsdelen England, mellan den 5 november och den 2 december.

Medräknat onsdagen hade 6 082 smittade avlidit i Sverige. I slutet av förra veckan låg Sverige, då med 6 022 döda, på åttonde plats i Europa räknat i andel av befolkningen.

Under onsdagen redogjorde också den spanska regeringen att det totala dödstalet i landet passerat 40 000 och ligger på 40 105 personer. Detta sedan ytterligare 349 personer avlidit under de senaste 24 timmarna.

Annons

Annons

En miljon i Italien

Italien klev i sin tur över gränsen en miljon smittade. Med nära 33 000 nya fall har därmed 1 028 424 smittofall noterats i landet sedan viruset började spridas.

Nu har 42 953 av de smittade avlidit i Italien, sedan ytterligare 623 rapporterats på onsdagen.

I Frankrike talar de officiella siffrorna på onsdagen om ytterligare 35 879 bekräftade fall av smitta, en ökning från tisdagens 22 180 fall – men långt under rekordet på 86 852 fall, som noterades i lördags.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons