A-
A+

Nya stjärnskottet: Går inte göra banan rättvis

Maja Stark, 22, har sedan hon blev proffs förra sommaren vunnit tre gånger på Europatouren. Nu spelar hon Scandinavian Mixed på Halmstad golfklubb.
Maja Stark, 22, har sedan hon blev proffs förra sommaren vunnit tre gånger på Europatouren. Nu spelar hon Scandinavian Mixed på Halmstad golfklubb.
GolfTT

Herrar mot damer i kamp om en gemensam prispott på samma golfbana.

Scandinavian Mixed ska avgöras för andra gången, men det nya stjärnskottet Maja Stark är kluven kring formatet.

Jag tycker att det är kul att spela med killarna, men det går ju inte att göra banan helt rättvis, säger 22-åringen.

Annons

Annons

I dag startar Scandinavian Mixed på Halmstad golfklubb med 78 kvinnor och 78 män i startfältet. De tävlar mot varandra med en prissumma på närmare 20 miljoner kronor, vilket är nästan en fördubbling jämfört med fjolårets premiärtävling på Vallda Golf & Country Club utanför Kungsbacka.

Till skillnad mot i fjol väntas det nu publik – pandemirestriktionerna är ett minne blott.

Publiken är en del av tävlingen. Det är en extra stämning och det är därför vi spelar, säger Annika Sörenstam som återigen är värd för tävlingen tillsammans med stjärnkollegan Henrik Stenson.

"Glorifierade träningsvarv"

Det var konstigt under pandemin. Det kändes som glorifierade träningsvarv stundtals, säger Stenson.

TT: Varför är det bra med en mixad tävling och hur tycker ni att det föll ut förra året?

Bland spelarna var det bara positivt. Det var något nytt, det var en annorlunda stämning. När du kom upp på rangen såg man både killar och tjejer. Det var ett firande av svensk golf, säger Stenson.
Sedan förra året har vi märkt av andra mixed-tävlingar runt om i världen. Det finns i Australien och Asien. Det handlar om olika koncept som kan hjälpa golfen att växa. Göra det lite mer intressant och bjuda in alla till golfen, säger Sörenstam.

Den nya svenska stjärnan Maja Stark, som sedan hon blev proffs förra sommaren har tagit tre segrar på Europatouren, är lite tveksam kring tävlingsformatet.

Jag är lite kluven. Jag tycker att det är kul att spela med killarna, men det går ju inte att göra den (tävlingen) helt rättvis. Det kommer alltid vara några som klagar på att tjejerna står för långt fram, säger Stark.

Hon har spelat två liknande tävlingar på Europatouren i Thailand under våren och upplevde då att damerna kom alldeles för nära greenerna för inspel. Valet av järnklubbor blev annorlunda och det var inget som Stark upplevde att hon tjänade på.

Jag tror inte att det funkar egentligen, men det är väldigt kul att ha någon tävling där vi spelar med killarna och får visas upp lite mer. Vi kanske är bättre här i Sverige på att få det rätt, säger Stark, som blev tvåa i en av tävlingarna i Asien.

Annons

Annons

Längre bana för männen

Förra året slutade endast två kvinnor bland de 14 främsta i tävlingen, men både Sörenstam och Stenson tror att det går att skapa förutsättningar för en rättvis tävling på det stora hela. Halmstads norra bana kommer att vara 900 meter kortare för damerna den första speldagen.

Det kan inte bli helt jämnt på alla hål. Tre hål kan kanske spelas förhållandevis lätt för herrarna, medan fyra hål kanske spelas lättare för tjejerna, säger Henrik Stenson.

Annika Sörenstam tycker inte att det spelar någon roll om en kvinna eller man får lyfta segerpokalen på söndag.

Målet är att sätta upp banan så rättvist som möjligt och självklart att den bästa spelaren vinner, säger Sörenstam.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.