A-
A+

"Nya" Sverige ska sänka OS-favoriten i premiären

Caroline Seger under tisdagens träning på Yumenoshimastadion inför onsdagens OS-premiär mot USA.
Caroline Seger under tisdagens träning på Yumenoshimastadion inför onsdagens OS-premiär mot USA.
OlympisktTT:s utsände

Samma gamla USA. Men ett nytt Sverige.

Senaste mötet visade att den här blågula upplagan på allvar kan hota världens bästa fotbollslandslag.

Under alla mina år som vi mött USA har vi aldrig skapat så mycket som vi gjorde då, säger lagkapten Caroline Seger inför OS-premiären i Tokyo.

Annons

Annons

Sverige vet precis vad som väntar i onsdagens OS-premiär på Tokyostadion. USA är en välbekant motståndare, länderna brukar ställas mot varandra i nästan varje stor turnering, och de bärande spelarna har varit samma i många år.

I den amerikanska OS-truppen finns nio spelare som har gjort fler än 100 A-landskamper, och hur man än vrider och vänder på tänkbara startelvor mot Sverige lär den innehålla spelare som tillsammans når en bra bit över 1 000 A-landskamper. Det gäller även om 39-åriga Carli Lloyd, med sanslösa 306 landskamper, börjar på bänken.

44 raka utan förlust

Amerikanskornas spelsätt har inte heller förändrats nämnvärt de senaste åren, säger Sveriges lagkapten Caroline Seger.

De har kanske blivit lite mer spelskickliga för de har fått in spelare som behärskar den delen. Annars är det samma. De är fysiskt starka, har en jättestor tro på sig själva och de vet att de har otroligt många vinster i ryggen, säger Seger.

USA har vunnit fyra av sex OS-guld på damsidan. Trots misslyckandet i Rio 2016, då Sverige vann en dramatisk kvartsfinal efter straffläggning, vilar favoritskapet åter på amerikanskorna.

Det är naturligt för ett landslag som har spelat 44 raka matcher utan att förlora. Förbundskaptenen Vlatko Andonovski, som tog över efter VM-guldet 2019, är obesegrad i 23 raka matcher och har bara sett sitt lag ligga under en enda gång.

Men det är där Sverige kommer in i bilden.

Annons

Annons

"Mer modern fotboll"

På Friends arena i april gjorde Lina Hurtig det svenska ledningsmålet, och även om USA kvitterade i slutminuterna var 1–1-matchen ett bevis på hur bra Sverige kan stå upp mot världsettan. Det var också ett tecken på att det spelsätt som förbundskapten Peter Gerhardsson försökt implementera de senaste fyra åren, börjat sätta sig.

Det är framför allt en annan form av struktur i vårt sätt att spela. Vi ska hitta vinklar, hitta spelare på rätt fot, komma ur svåra lägen och bygga upp våra anfall, säger Seger.
Det känns som att vi spelar en mer modern fotboll i dag än tidigare. Det är en väldigt framåtriktad fotboll, en mer passningsorienterad fotboll.

Det svenska OS-silvret 2016 byggde på betongförsvar och blixtrande kontringar (samt kyla i straffläggningar). Vägen till ett svenskt OS-guld i Tokyo ser annorlunda ut.

Sättet vi spelar på nu är något som jag definitivt föredrar, även om sättet vi spelade på under förra OS tog oss till final. Nu har vi en spelidé som handlar om att spela oss ur situationer och våga spela vårt spel. Och vi har otroligt många skickliga fotbollsspelare som kan göra det, säger mittfältaren Kosovare Asllani.

Kontringar består

Den solida defensiven består ändå, liksom de vägvinnande omställningarna. Det gör att löpstarka anfallare som Sofia Jakobsson och Stina Blackstenius med glädje kunnat anpassa sig till det nya sättet att spela.

Det blir kanske en del ändringar i min roll, men det är också otroligt utvecklande att vara i en sådan här miljö, och den här passningsorienterade fotbollen är väldigt rolig, säger Blackstenius.
Vi är fortfarande ett bra kontringslag, så vi har båda delarna, vilket känns som en förbättring. Det syntes senast mot USA, att vi har tagit kliv närmare dem, säger Jakobsson.

Caroline Seger har varit med i A-landslaget sedan 2005. Hon säger att aprilmatchen var en av de bästa som Sverige presterat mot USA.

Under alla mina år som vi har mött USA så tror jag aldrig vi har lyckats skapa så mycket och faktiskt ha bollen så mycket som vi hade. Kan vi lösa det i morgon och vara trygga i det och tro på det vi gör så är det klart att det kan bli en väldigt bra match för vår del.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Spara 100 kronor på ett helår – ingen bindningstid!