Nya uppgifter om mystiskt ljussken

Rymdstenen som lyste upp natthimlen över delar av Sverige förra lördagen var betydligt större än forskarna först trodde. Arkivbild på normal natthimmel.
Rymdstenen som lyste upp natthimlen över delar av Sverige förra lördagen var betydligt större än forskarna först trodde. Arkivbild på normal natthimmel.
VetenskapTT

Den rymdsten som lyste upp natthimlen över stora delar av Sverige förra lördagen kan ha vägt närmare nio ton – ungefär tio gånger mer än astronomerna först trodde. Nu hoppas många på att kunna hitta splitter på marken.

Annons

www.krisinformation.se

Annons

www.krisinformation.se
Det här är den största boliden som har träffat Sverige på flera decennier, säger Erik Stempels, forskare vid institutionen för fysik och astronomi vid Uppsala universitet, till SVT Nyheter.

Det var förra lördagen som natthimlen över hela Västmanland och delar av Uppsala län plötsligt lystes upp av ett kraftigt ljussken vid 22.30-tiden. Tre meteorkameror i Norge visade att det rörde sig om en extra ljusstark meteor – en bolid – som kommit in i jordens atmosfär och börjat brinna.

Enligt astronomernas första uppskattningar borde boliden ha vägt omkring 800 kilo. Men nu har data samlats in från fler kameror, som pekar på att stenen var betydligt större. Forskare vid amerikanska Nasa meddelar att den kan ha vägt 9 700 kilo. Europeiska forskare är mer blygsamma och gissar på cirka 5 500 kilo. Beräkningar pågår fortfarande.

Stenen exploderade cirka 18 kilometer ovanför marken, mellan Västerås och Uppsala. Med stor sannolikhet kan det gå att hitta splitter på marken.

Det är folk på väg hit för att leta, bland annat från Tyskland. Och då har vi ännu inte hittat något. Jag vet att man i Norge vill komma, men gör det inte på grund av karantänregler, säger Eric Stempels.

Föreningen Örebro Astronomi upplyser på sin Facebooksida om att bitar som ligger i marken, eller kräver verktyg för att tas fram, tillhör markägaren. De som hittar meteoritliknande föremål ombeds att först lämna in dem till Naturhistoriska riksmuseet för analys. Därefter kan de återfås.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons