A-
A+

Nya valstrandningar – "massiv händelse"

Stillbild tagen från ABC:s video från strandningen nära Macquarie Harbour.
Stillbild tagen från ABC:s video från strandningen nära Macquarie Harbour.
AustralienTT-AFP

Hundratals grindvalar i dåligt skick har hittats strandade på västra Tasmanien. Larmet kommer samtidigt som australiska viltvårdare utreder hur det kunde komma sig att 14 kaskelotter så sent som häromdagen hittades döda på en isolerad strand i delstaten.

Annons

Annons

Hundratals grindvalar har strandat på Tasmanien.
Hundratals grindvalar har strandat på Tasmanien.

Grindvalarna hittades nära Macquarie Harbour på den australiska delstatens västkust. Många av dem tros vara döda men en hel del är troligen vid liv. Ett vittne som talat med mediebolaget ABC kallar det en "massiv händelse", men i väntan på att större resurser anländer till området är informationen knapphändig.

Tidigare i veckan hittades kaskelotterna, som är avsevärt större djur än grindvalarna, strandade på King Island, som ligger längre norrut, vid Tasmaniens nordvästra hörn.

Trolig olycka

Där befinner sig nu biologer och en veterinär från den statliga miljövårdsmyndigheten som ska titta närmare på möjliga orsaker bakom masstrandningen.

Kris Carlyon, en av de tillresta biologerna, beskriver det som en trolig olycka.

Den vanligaste orsaken bakom strandning är olycksfall, de kan ha letat efter föda nära stranden, det kan ha funnits föda där och kanske fångades de i lågvattnet, säger han till lokaltidningen The Mercury.

Annons

Annons

Inte vanligt

Kaskelottvalarna upptäcktes under måndagen och hade då sannolikt legat där sedan i söndags, säger Carlyon. Enligt honom är kollektiva strandningar inte vanligt förekommande i regionen, men han säger också att det "absolut inte är oväntat" att så nu har skett.

2020 inträffade den största masstrandningen i Tasmaniens historia då 470 grindvalar fastnade längs delstatens västkust.

Över 300 djur dog den gången, trots att ett stort antal volontärer under flera dagar slet i det kalla vattnet för att rädda dem.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.