A-
A+

Nyårsnatt: Fylla, bråk och raketer mot polis

Folk samlades längs kajerna i Malmö för att njuta av stadens officiella fyrverkeri vid fyren i Nyhamnen.
Folk samlades längs kajerna i Malmö för att njuta av stadens officiella fyrverkeri vid fyren i Nyhamnen.
NyårsaftonTT

Polisen vittnar om bråk, fylleri, bränder och mängder av smällare under nyårsnatten. Men även grövre brott som mordförsök och grov misshandel.

Poliser har kommit i vägen för raketer på flera håll.

Annons

Annons

Folk tog sig ut på för att se fyrverkerierna i Malmö.
Folk tog sig ut på för att se fyrverkerierna i Malmö.
En villa i Limhamn totalförstördes i en brand tidigt på nyårsdagen. Enligt initiala uppgifter skall villan ha varit under renovering.
En villa i Limhamn totalförstördes i en brand tidigt på nyårsdagen. Enligt initiala uppgifter skall villan ha varit under renovering.

Mycket folk har rört sig ute och mängder av raketer och smällare har avfyrats.

Vi har en hel del fylleri och ofog, det vill säga att folk har smällt raketer där de inte borde smälla raketer, men det är ingenting som är utöver det normala, säger Thomas Paulsson, vakthavande befäl vid polisregion Syd vid 02-tiden.

Senare under natten knivskars en man i 20-årsåldern i Landskrona och polisen utreder händelsen som mordförsök. En person har gripits i samband med händelsen.

I Norrköping stickskadades en tonåring strax efter tolvslaget och har under natten vårdats på intensiven med allvarliga skador, enligt Norrköpings tidningar. Polisen har gripit två personer och utreder händelsen som grov misshandel.

I Kristianstad påträffade polisen en man i 25-årsåldern i samband med ett större bråk utomhus. Han hade skadats av ett knivliknande föremål och fördes i ambulans till sjukhus. En jämnårig man har anhållits misstänkt för grov misshandel.

Brott i nära relation

Flera kvinnor misstänks ha misshandlats av en person de har en nära relation till. I Göteborg blev en kvinna i 40-årsåldern knivskuren och polisen kunde gripa en man hon har en relation med för misstänkt för mordförsök. Det är oklart hur allvarligt skadad kvinnan är.

Malmöpolisen har anhållit två personer för misstänkta för misshandelsbrott i nära relation. I både Linköping och Åtvidaberg har män i 40–45-årsåldern gripits för misshandelsbrott i relation men varit för berusade för att kunna förhöras. Ingen av de misshandlade kvinnorna behövde ambulansvård.

Situationen i huvudstadsregionen beskrivs som något lugnare än tidigare år, även om tempot för poliserna var högt efter tolvslaget.

I city har det varit väldigt mycket folk ute, och väldigt mycket bilar så det har varit lite kaotiskt i trafiken, men inte så mycket fylleri eller stökigheter inne i city. Utanför stan har det varit lite mer stök med ungdomar som skjutit raketer, fylleri och våld i nära relationer i hemmen, säger Helena Boström Thomas.

Annons

Annons

Fyrverkerier på balkongen

Fyrverkerier har orsakat en mängd småbränder runt om i landet och många raketer har avfyrats på platser där de inte bör. Dessutom ska raketer ha riktats mot både poliser och privatpersoner.

I centrala Karlshamn träffades en polis av en fyrverkeripjäs. Två personer har gripits varav en anhållits senare under natten. Polisen som träffades behövde inte ambulansvård.

I Östersund träffades en polisbil av en nyårsraket vid midnatt och en polis fick söka vård för lindriga skador.

Det är oklart om den här fyrverkeripjäsen har avfyrats mot polisen medvetet eller inte. Ingen är i nuläget misstänkt för det här, säger Henrik Fahlén, befäl på polisens regionledningscentral, till Östersunds-Posten.

Biljakt och krock

I Växjö omhändertogs en man i 20-årsåldern efter att ha riktat en fyrverkeripjäs mot en polisbil. Vid 00.45-tiden träffades två poliser och en privatperson av raketer i centrala Katrineholm. Poliserna skadades inte, men privatpersonen fick uppsöka sjukhus. En anmälan om blåljussabotage ska upprättas.

Vid halv ettiden larmades polisen efter att fyrverkerier skjutits från en balkong i Frösunda i Solna. Strax innan sköts en fyrverkeripjäs in genom ett öppet fönster i en lägenhet i Flemingsberg i Huddinge.

En person i lägenheten fick lättare rökskador och vi har upprättat en anmälan om allmänfarlig vårdslöshet, säger Helena Boström Thomas, presstalesperson vid Stockholmspolisen.

I Limhamn i Malmö har en villa brunnit ner och polisen misstänker att branden kan ha anlagts. Det finns inga uppgifter om att någon person ska ha skadats, rapporterar Sydsvenskan.

I Hässleholm hamnade en bil på taket efter krock när de försökt smita från polisen efter uppmaning från ordningsmakten att stanna. En man i 20-årsåldern misstänkts för för grov vårdslöshet i trafik och grovt rattfylleri. Den ena av de två passagerarna i samma ålder misstänks för ringa narkotikabrott.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Prova Premium i en månad för endast en krona.