A-
A+

Nye hockeybasen vill se hårdare rasismstraff

En protest mot rasism i NHL. Nu vill Internationella ishockeyförbundets ordförande Luc Tardif se skärpta regler efter en skandal i Ukraina. Arkivbild.
En protest mot rasism i NHL. Nu vill Internationella ishockeyförbundets ordförande Luc Tardif se skärpta regler efter en skandal i Ukraina. Arkivbild.
IshockeyTT-Reuters

Internationella ishockeyförbundets nye ordförande Luc Tardiff vill ha hårdare straff mot rasism. Detta efter den uppmärksammade skandalen i Ukraina.

Vi måste sätta press på de nationella förbunden, säger han.

Annons

Annons

Det var i slutet av september som händelsen inträffade i Ukraina. I ett filmklipp på sociala medier spreds hur Andrij Deniskin, forward i HC Krementjuk, hånade den mörkhyade Donbass-backen Jalen Smereck genom att med händerna visa hur han skalade och åt en banan.

Amerikanske Smereck, 24, valde senare att lämna sitt lag i den ukrainska ligan. Det ukrainska förbundet stängde av Deniskin i 13 matcher, det maximala straffet.

En för mild dom anser många, däribland Luc Tardif.

13 matcher, det är en tredjedel av säsongen. Det är mycket, men vi tycker inte det är nog, säger den nye hockeybasen.

Han har nu bett IIHF:s etiska kommitté att utreda händelsen och Deniskin kan få ytterligare straff av det internationella förbundet. IIHF har också gått igenom reglerna i olika nationella förbund och anser att på många håll definieras inte straffskalan för rasistiska, homofobiska eller andra diskriminerande överträdelser.

Vi måste sätta press på förbund och ligor att inkludera straff för den här typen av regelbrott, annars har vi inga verktyg att använda oss av, säger han.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

390kronor

Vår Premiumtjänst fyller ett år – det firar vi med ett kanonerbjudande! Du får ett helår för endast 390 kronor.